Vučić: Srbija neće nikog da moli

Izvor: Mondo, 07.Maj.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija neće nikog da moli

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nikog ni za šta neće da moli i izrazio nadu da će najkasnije u septembru biti otvorena prva pregovaračka poglavlja s EU, ali da je ta odluka na Briselu.

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vučić je na konferenciji nakon sastanka s evropskim komesarom Johanesom Hanom kazao da je obaveza da se poštuje dostojanstvo i ponos naroda i države.

“Od nas malo toga zavisi, otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poglavlja je sada pitanje za zemlje EU i Brisel”, naveo je Vučić.

On je podsetio da se Srbija nalazi strateški na putu ka EU, ali da “nije najsrećeniji”.

To ne znači da Srbija može da menja svoju orijentaciju, ali šta to njih briga da li sam ja srećan ili ne... Mene baš briga pred kim govorima, ja sam sluga svom narodu i nikome više. To znači da dajemo sve od sebe, borimo se, trudimo se i radimo sve što je u našoj moći. Da li ćemo uspeti da postignemo dogovor, ne zavisi samo od nas”, kazao je premijer.

“Mi imamo jednu stvar kojom se dičim, radili smo teško i naporno i postigli rezultate u oblastima u kojima nije bilo pomaka decenijama. Doneli smo mnogobrojne zakone koji su istinski reformski moderni i zbog toga sam veoma ponosan”, dodao je Vučić.

Verujem da smo mnogo uradili na političkoj i ekonomskoj stabilnosti, pokrenuli reforme, nastavili dijalog sa Prištinom, došli do teških sporazuma, završili skrining proces s dobrim rezultatom, oko Kosova ostala je jedna važna stvar da se reši, što nije krivica Srbije, a to je pitanje Srpske zajednice, naveo je Vučić.

Mi ćemo biti potpuno spremni da uložimo maksimalne napore da potignemo dogovor i narodu na Kosovu obezbedimo jasniju budućnost, političku i ekonomsku, dodao je Vučić i ponovio da se nada otvaranju prvih poglavlja u junu, a očekuje najkasnije u septembru.

Premijer je rekao da će će 18. maja na sastanku Prijatelja Srbije u Brisleu dodatno obrazložiti pozicije naše zemlje.

Kako je dodao, Srbija će nastaviti da vodi politiku razumevanja s ciljem da se izbegne bilo kakva nestabilnost.

"I verujem da ćemo moći da budemo i da ostanemo stub stabilnosti kao što je to bio slučaj i do sada. Gospodinu Hanu još jednom zahvaljujem na ozbiljnom pristupu i fer i korektnom odnosu prema Srbiji. Vi znate da ja to ne izgovaram uvek i da se trudim da budem objektivan", rekao je Vučić.

Vučić je predao komesaru Hanu Akcione planove za poglavlja 23 i 24.

Han je izjavio da će na početku pregovora sa Srbijom prvo biti otvorena ta poglavlja koja se vezuju za vladavinu prava i napomenuo da je važno da se nastavi dijalog sa

Prištinom.

Apsolutno je važno imati konkretne dalje rezultate koji potvrđuju da je ovde postignut napredak, dodao je on.

Han je izjavio i da je jako važno poštovati poziciju ombudsmana.

"Razgovarali smo, ali pre svega bih hteo da kažem da ombudsmani postoje u svim našim zemljama, u mojoj ima čak tri. Jako je važno poštovati poziciju ombudsmana, nije uvek po volji šta on govori, ali važno je razdvojiti Kancelariju i pojedinačne razgovore", rekao je Han.

On je dodao i da je važno da se poštuje institucija, ali i pojedinci.

"To je molba za obe strane", rekao je Han.


S obzirom da se radi o transparentnosti i vladavini prava Han je ukazao da to prate mnogi u Evropskoj uniji i u Evropskom parlamentu.

Han je rekao da je to važno za razvoj zemlje i u interesu svih onih koji su u to uključeni, kao i da sve nezavisne institucije treba da rade onako kako je to predviđeno zakonom.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vučić: Otvaranje poglavlja je na Briselu

Izvor: Večernje novosti, 07.Maj.2015

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, da se nada da će najkasnije u septembru biti otvorena prva pregovaračka poglavlja, ali da je ta odluka na Briselu."Ne bih licitirao o tome kada će biti otvorena prva poglavlja,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.