Vučić: Srbija ima snage da postane moderna zemlja

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija ima snage da postane moderna zemlja

Premijer Aleksandar Vučić sastao se u Minhenu sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland. Tema sastanka bili su bilateralni odnosi, pre svega u oblasti energetike, kao i o mogućnosti snabdevanja "Srbije gasom". Srbija ima snage i volje da postane moderna i uspešna zemlja, naglasio je Vučić.
Pomoćnica državnog sekrtara SAD Viktorija Nuland podržala je evropski put Srbije i nastavak dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, prenosi Tanjug.

Premijer Vučić obavestio je Nulandovu o ekonomskim reformama koje sprovodi Vlada, naglasivši da Srbija ima snage i volje da postane moderna i uspešna zemlja, sa uređenim javnim finansijama i znatnim rastom industrijske i poljoprivredne proizvodnje već od sledeće godine.
Vučić je razgovarao i sa ministarkom za EU u Vladi pokrajine Bavarske Beatom Merk, kojoj je rekao da je za Srbiju evropski put veoma važan i da bez podrške Nemačke on ne bi bio moguć.
Tema sastanka bile su i nemačke investicije u Srbiji i predsedavnje OEBS-u.
Srbija čini sve da poboljša ekonomsku situaciju, a zaključivanje sporazuma sa MMF-om u februaru ove godine biće još jedan dokaz uspešnih ekonomskih mera koje srpska vlada sprovodi, istakao je Vučić.
Od bavarske ministarke zatražio je pomoć u prenošenju prakse i izgradnji preduzetničkog duha u Srbiji, kao i veće angažovanje kompanija iz Bavarske.
Beata Merk dolazi u Srbiju početkom marta kako bi istakla važnost saradnje Srbije i Savezne Republike Nemačke, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.
"Vi činite veliki napredak u razvoju i reformama, i ja znam da to zahteva ogromne napore. Zato želim da dođem u Srbiju kako bih pozdravila vaš uspeh i unapredila našu saradnju", istakla je Merkova.
Veliki značaj bliskih odnosa sa Nemačkom

Sumirajući dosadašnje razgovore na Minhenskoj konferenciji, premijer Vučić je rekao da je veoma važno da imamo bliske kontakte sa nemačkim zvaničnicima i privrednicima, jer su oni ti koji odlučujuće utiču na događaje u Evropi.
"Razgovarali smo o većem dolasku njihovih investitora. Oni čvrsto stoje iza naših ekonomskih reformi, podržavaju naše reforme. Ono na čemu oni insistiraju jeste nastavak dijaloga i postizanje rezultata u razgovorima sa kosovskim Albancima i mislim da su tu stvari poprilično jednostavne", rekao je Vučić.
Istakao je da Srbija podržava stav Nemačke o manje oružja, odnosno neslanja oružja u Ukrajinu, ali i da se prvenstveno bavi rešavanjem svojih problema.
"Da budem iskren, gledamo da svoju zemlju izvučemo, ako možemo, iz svega i da se bavimo pre svega ekonomskim problemima i da rešavamo životne probleme građana Srbije", poručio je Vučić.
Premijer će se večeras u Minhenu sastati i sa Džozefom Bajdenom, potpredsednikom SAD. U razgovoru sa Bajdenom će, kako je najavio, pokrenuti temu dodatnih američkih investicija u Srbiji.
Istakao je da njegovo učešće na bezbednosnoj konferenciji, odnosno prisustvo Srbije na tom forumu, treba videti kao priliku da se obezbedi dodatna podrška za osnaživanje naše ekonomije i sprovođenje reformi, jer je to preduslov stabilnosti.
Vučić je rekao da će u tom smislu teme razgovora sa američkim potpredsednikom biti energetska pitanja, bilateralna saradnja, pitanje evropskih integracija, ali i pitanje dodatnih ekonomskih ulaganja i američkog investiranja u Srbiji.
Podsetio je na razgovor sa Viktorijom Nuland, koja, kako je primetio, "mnogo toga odlučuje", i kad je reč o SAD, ali i o stvarima koje se tiču Evrope.
Premijer je naveo da je sa Bajdenom imao dva vrlo srdačna telefonska razgovora i da mu je zahvalan što je u "svoj toj gužvi" prihvatio da dosta vremena provede sa predstavnicima naše zemlje.
Dodao je da se u Minhenu na kratko sreo i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i njenim savetnikom Kristofom Hojzgenom. 
Vučić učestvuje u Minhenu na 51. Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti koja je okupila oko 400 vodećih političara iz Evrope i sveta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.