Vučić: Srbija hitrim koracima ide ka EU

Izvor: RTS, 10.Nov.2015, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija hitrim koracima ide ka EU

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je Srbija napredovala u 33 od 34 analizirana poglavlja. Građani mogu da budu ponosni na sebe i svoju zemlju, napominje premijer i dodaje da Srbija hitrim koracima ide ka EU.
Aleksandar Vučić ističe da je u Izveštaju Evropske komisije u najvećem delu objektivno prikazano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šta je Srbija uradila, iako je reč o novoj metodologiji analiziranja rezultata koje je neka država postigla.

"Srbija je napravila značajan napredak na putu ka EU. Ako pogledate sve zemlje u EU, Srbija ima čime da pohvali. Za nas je interesantno da je u ključnim sferama, posebno u ekonomiji, EK našla dobre rezultate", dodaje Vučić.
Prema njegovim rečima, u Izveštaju je naveden i napredak u regionalnim odnosima, a Evropska komisija je, takođe, uvažila napore da se sačuva stabilnost, napravi prijateljstvo
"Videli ste i da je u analizi po poglavljima, u 33 od 34 analizirana poglavlja Srbija ostvarila napredak. U jednom delu je izvestan napredak, u drugom delu dobar napredak. Samo u jednom delu je rečeno da nije bilo ni napredaka ni nazadovanja", napominje premijer.
Vučić kaže da to dobro govori o Srbiji, da smo dosta toga radili, ali i da moramo da radimo u budućnosti.
"U ekonomskom delu su zadaci koje i mi znamo, i temeljno se pripremamo za te izazove. Izveštaj je pokazao da Srbija čvrsto, stabilno i sigurno ide ka EU. Pokazuje da hitrim koracima napredujemo", naglašava Vučić.
Takođe, dodaje premijer, izveštaj navodi da moramo da se ponašamo ozbiljno i odgovorno, "ali način na koji se analizira pokazuje da Evropa računa na Srbiju.
Prema njegovim rečima, postoje određeni detalji Izveštaja sa kojima se nije saglasio i koje je preneo šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Davenportu.
"Govori se o nekoj vrsti pritisaka koji su postojali na Tužilaštvu za ratne zločine. I oni su rekli da pritisaka nije bilo od javne vlasti, već je bilo polemika u javnosti. Mi nemamo odgovornost za određena mišljenja u javnosti, ali je i to uzeto u obzir", dodaje premijer.
Vučić ističe da je za Srbiju od ključnog značaja da su najvažnije reforme dobro prihvaćene i dodaje da ima napredaka u oblasti pravosuđa.
Prema njegovim rečima, želimo da borba protiv korupcije i kriminala bude vođena, ali i da dobije epilog u redovnoj proceduri, jer zakasnela pravda nije pravda.
"Građani mogu da budu ponosni na svoju zemlju"
Vučić zahvaljuje Evropskoj komisiji, komesaru Johanesu Hanu i svima koji su primetili "bez 'ali' da je Srbija na sigurnom, dobrom i nedvosmislenom putu ka EU".
"Mislim da je to danas nedvosmisleno rečeno na svim mestima na kojima je naš rad ocenjivan. Kada u 97 odsto ostvarite napredak, mislim da je to dobar znak", ističe Vučić.
Međutim, upozorava premijer, mnogi će se "uhvatiti" za ona tri odsto u izveštaju u odnosu na 97 odsto onoga što je dobro i pozitivno u njemu. 
Prema njegovim rečima, ono što nas čeka na tom putu ne tiče se samo pravne države, već pre svega ekonomskog oporavka i napretka.
"Mislim da su ih na dobar način primetili, ocenili, razumeli, i šta nam je ostalo da uradimo od reforme javnih preduzeća, dalje smanjenje fiskalnog deficita, spustili nezaposlenost ispod 20 odsto, ali to moramo da ubrzamo, taj deo kao da sam ja pisao", kaže Vučić. 
"Recimo, japanske firme neće da dođu u Srbiju dok ne otvorimo poglavlja 23 i 24, kad im bude jasno da ovde funkcioniše pravna država", navodi Vučić.

Premijer je siguran da možemo ne samo da budemo zadovoljni nego da građani Srbije posle dva današnja izveštaja, MMF-a i Evropske komisije, mogu da budu ponosni na sebe i svoju zemlju.
"Znam da mi nikad nismo srećni i zadovoljni, ali složićete se da ako MMF i EU daju dobre ocene, svi dobro razumeju da je Srbija na sigurnom i dobrom putu", poručuje Vučić.
Nije danas, dodaje premijer, želeo da analizira sve detalje izveštaja MMF-a i Evropske komisije, jer ih ima sa kojima se ne slaže i to je, kaže, izneo i šefu Kancelarije MMF-a za Srbiju Džejmsu Rufu.
"Sve to znamo, ali se nekada pravimo blesavi i hteli bismo da bez problema i prečicom obavimo nešto što nije moguće", primetio je Vučić.
Premijer dodaje da očekuje da poglavlja 32 i 35 budu otvorena do kraja godine, a početkom 2016. poglavlja 23 i 24, te da se nada da poglavlje 32 o finansijskoj kontroli možemo vrlo brzo i da zatvorimo.
Ozbiljna donacija Srebrenici
Uoči investicione konferencije "Srebrenica 2015", Vučić je poručio da će Srbija toj opšštini u BiH dati značajnu donaciju u novcu i veoma značajnu donaciju u neophodnim javnim objektima, odnosno finansiranju njihove izgradnje.
"To će biti veliki i ozbiljan novac kojim poreski obveznici Srbije i država Srbija žele da pokažu koliko nam je stalo do dobrih međusobnih odnosa Bošnjaka i Srba", ističe premijer.
Premijer dodaje da Vlada mnogo radi na unapređenju odnosa Boššnjaka i Srba.
"Želimo da gradimo ozbiljniju i bolju budućnost i ja to govorim i na mestima gde mi to ne donosi popularnost", ističe Vučić.
Premijer Srbije je ubeđen, kako kaže, da radi prave stvari za budućnost.
Upitan i za zahtev Srebrenice za odštetu zbog poplavljenog zemljišta nakon izgradnje Hidroelektrane "Perućac", Vučić je rekao da se na tome radi i razgovara, da je to pitanje četiri opštine, te da je to pitanje više za Republiku Srpsku i celu BiH.
"Interesantno je da jedino ja ne bežim od onoga što su obaveze Srbije, a svi drugi potenciraju šta bi neko drugi trebalo da kaže o tom pitanju, pa niko ne priča o akcizama na pivo i kako je ugrožena pivarska industrija. Ja ovo prvi put pominjem, ali imamo i mi svoje zahteve prema BiH, ne samo RS i BiH prema Srbiji, ali ja ne idem sutra da ističem te zahteve, njih sam izneo u Sarajevu, jer ozbiljni ljudi to rade tet-a-tet i ne šire u javnosti", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAPREDAK: Srbija hitrim koracima grabi ka EU

Izvor: Mondo, 10.Nov.2015

Izveštaj EU pokazao je da je Srbija čvrsto, stabilno i sigurno na evropskom putu i da hitrim koracima napreduje ka Evropi. EU na ozbiljan način računa na Srbiju, kaže premijer Aleksandar Vučić. Napredak u 33 od 34 oblasti...Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DR.."Srbija je napravila značajan napredak....

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.