Vučić: Slučaj „žuta kuća” potvrđuje objektivnost EU

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Slučaj „žuta kuća” potvrđuje objektivnost EU

Specijalni tužilac Klint Vilijamson u Beogradu razgovarao sa premijerom Srbije i tužiocem za ratne zločine, uoči podnošenja izveštaja o istrazi ratnih zločina na Kosovu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će objavljivanje izveštaja Specijalnog tima na čijem je čelu tužilac Klint Vilijamson, potvrditi objektivnost institucija EU i međunarodne zajednice u istrazi počinjenih zločina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tokom rata na Kosovu i Metohiji i na području SFRJ. Tužilac Vilijamson trebalo bi 28. jula u Briselu da objavi izveštaj o tome šta je specijalni istražni tim utvrdio o slučaju poznatom kao „žuta kuća” tokom tri godine postupka vođenog u najstrožoj tajnosti.

Premijer Vučić je tokom jučerašnjeg sastanka sa Vilijamsonom istakao da će objavljivanje izveštaja o nalazima istrage o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine biti od ogromnog značaja za Srbiju. Vučić je zahvalio Vilijamsonu za istrajnost u rasvetljavanju počinjenih zločina. „Mi smo od početka očekivali pošten i objektivan pristup, što je tužilac Vilijamson svojim radom na najbolji način potvrdio i na taj način opravdao svoju reputaciju kao borac za poštovanje prava”, naglasio je Vučić tokom sastanka sa glavnim tužiocem koji je zahvalio srpskim pravosudnim organima na izuzetno dobroj i efikasnoj saradnji tokom istražnog postupka, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je istraga o trgovini organima na Kosovu i Metohiji došla do kraja i da sada treba da se odluči da li će optužnica biti podignuta ili će se odustati od nje. On je poručio da dokazi koje ima Srbija govore o postojanju ratnih zločina. „Dokazi koje smo prikupili govore da je bilo ratnih zločina, ali nismo došli do izvršilaca. Mi smo definisali postojanje krivičnog dela ratnih zločina, ali nismo mogli da utvrdimo da li je baš došlo do trgovine organima”, rekao je Vukčević. „Vidim da je istraga došla do kraja i sad treba da se odluči da li će da se podigne optužnica ili da se odustane od istrage”, kazao je Vukčević.

On je dodao da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokušalo sa albanskim kolegama da ostvari saradnju i pristupi lokacijama za koje je postojala sumnja da su na njima sahranjene žrtve, ali da nisu imali pristup terenu.

Vukčević je novinarima u Specijalnom sudu rekao da očekuje da će glavni tužilac specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na KiM 1999. godina Klint Vilijamson u narednim danima objaviti rezultate istrage o tom slučaju.

Vukčević je rekao da je tužilaštvo za ratne zločine došlo do podatka da je na tom prostoru nestalo više od 300 osoba nealbanske nacionalnosti, kao i da je tokom istrage saslušalo više od 400 svedoka. Vukčević je kazao da ne zna šta se nalazi u Vilijamsonovom izveštaju, ne želeći da pomene ni jedno ime o eventualnim osumnjičenima do kojih je došlo srpsko tužilaštvo. „Ja ni jedno ime neću da pomenem, to neka uradi Vilijamson”, rekao je Vukčević.

Upitan da komentariše navode prištinskih medija da u izveštaju nema dokaza o trgovini organima, Vukčević je podsetio da je još na prvom sastanku u Briselu sa Vilijamsonom dogovoreno da se do zvaničnog predstavljanja izveštaja ne daju nikakve izjave o njemu.

Vukčević je odao priznanje Vilijamsonu na radu na ovom slučaju na kojem je, kako je istakao, radio protekle tri godine.

Tužilac je podsetio da je slučaj „žuta kuća” otvoren posle objavljivanja knjige nekadašnje haške tužiteljke Karle del Ponte „Lov”, u kojoj se govori o trgovini ljudskim organima na KiM. Tada je Tužilaštvo započelo istragu, a izveštaj koji su načinili predali su specijalnom izvestiocu Saveta Evrope za trgovinu ljudskim organima Diku Martiju.

Na Martijev izveštaj nadovezala se istraga Vilijamsona, a Vukčević je ponovio da se nada da će rezultati njegove istrage biti poznati javnosti u narednim danima.

Marti je u svom izveštaju optužio nekoliko bivših komandanata OVK, uključujući i Tačija, da su odgovorni za kidnapovanje i ubistva nekoliko stotina civila Srba, Roma i nelojalnih Albanaca, kojima su u improvizovanim bolnicama kao što je „žuta kuća” vađeni organi radi prodaje na crnom tržištu

Tim Klinta Vilijamsona se nije bavio samo istragom navoda o trgovini organima otetih Srba, već i širim vezama šefova OVK sa organizovanim kriminalom. Za sada se ne pominje ni jedno ime, ali je američki magazin „Njujorker” u maju prošle godine kao glavnog organizatora čitavog niza kriminalnih radnji označio Sabita Gecija, velikog „bosa” prištinske mafije i jednog od bivših komandanata OVK.

Geci je 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih protiv civila u dva logora na severu Albanije. Bio je jedan od osnivača OVK, saradnik Hašima Tačija i čovek koji godinama važi za šefa mafije.

Koha ditore: Nema dokaza o trgovini organima?

Prištinski list „Koha ditore” objavio je juče da je glavni tužilac Vilijamson našao dokaze za ratne zločine protiv bivših pripadnika OVK, ali ne i dovoljno dokaza da je na Kosovu bilo trgovine organima. Prema navodima tog lista, najmanje 10 bivših pripadnika OVK biće optuženo za ratne zločine protiv civila, većinom Srba. List dodaje da će protiv nekih pripadnika OVK biti podignute optužnice i za nestanak velikog broja Srba iz Zočišta i Orahovca, za šta su odgovorna dvojica visokih oficira OVK.

Optužbe obuhvataju ubistva civila, zlostavljanje i njihovo držanje u neljudskim uslovima, ali ne i trafiking u cilju trgovine organima, navodi list. Očekuje se da pripadnici OVK budu optuženi za pojedinačnu, ali ne i za komandnu odgovornost, pa se, takođe, očekuje da krivične odgovornosti bude oslobođen premijer u odlasku Hašim Tači.

Žoao Susa, Vilijamsonov portparol izjavio je da specijalni istražni tim neće komentarisati navode medija niti davati bilo kakve izjave pre podnošenja izveštaja, tako da je teza o tome da nema dokaza o trgovini organima za sada na nivou spekulacija.

Poznato je da je pre nepune dve godine srpsko tužilaštvo došlo do svedoka, neposrednog očevica, čije je svedočenje o operacijama uzimanja organa emitovano i na televiziji. Taj svedok, inače bivši pripadnik OVK, tačno je opisao kako je jednom srpskom zarobljeniku odstranjeno srce na lokaciji u blizini Kukeša, na severu Albanije, a organ je transportovan na aerodrom Rinas u blizini Tirane. Srce je, prema svedočenju tog očevica, zatim prodato na crnom tržištu. Ovaj svedok dobio je posebne mere zaštite MUP-a Srbije a tužilaštvo je odmah o njegovom svedočenju obavestilo Vilijamsonov tim.

D. Čarnić

objavljeno: 22.07.2014.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.