Vučić: Realno da prosečni rast bude pet procenata

Izvor: B92, 30.Dec.2019, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Realno da prosečni rast bude pet procenata

Beograd -- Najava rasta prosečne plate na 900 evra za pet godina je napravljena na osnovu konzervativne analize, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ukazao na to da sa aktuelnom prosečnom platom Srbija ne bi bila najsiromašnija u EU.

Vučić je, u emisiji "Oko", na pitanje kako ćemo doći do prosečne plate od 900 evra za pet godina, kada je prema nekim procenama za to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebno mnogo više vremena i veći rast, kazao da bi ako se uzme u obzir samo kumulativni rast imali plate koje prelaze 1. 100 evra, ali da je u pripremi plana "Srbija 2025", korišćen konzervativni prilaz, pošto rast nije jedini faktor.

Istakao je da je konzervativnim pristupom uzeto u obzir da rast bude između 4 i 4,5 odsto, iako je realno da prosečni rast bude pet procenata.

"Očekujemo da imamo veće učešće plata u BDP-u. Danas to još ne možemo. Ne smemo dozvoliti da uđemo u situaciju kakva je bila između 2008. I 2014.kada je država bila pred ambisom", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ono što su napravili ministar Siniša Mali i ekspertski timovi pokazuje da nećemo imati problema sa dostizanjem plate od 900 evra.

"To će značiti da smo za tri puta za deset godina uvećali primanja u realnom iznosu, i ujedno i standard građana", konstatovao je Vučić.

Rekao je da je ono što ga muči pitanje - kako da se kod penzija dođe do iznosa od 440 evra.

"Vidim da ćemo sa lakoćom doći do nivoa penzija od 400 evra, ali moraćemo da pomeramo udeo penzija", objasnio je on.

Upitan zašto ne primeniti švajcarski model, Vučić je kazao da postoji još modela, kao što je takozvani opšti bod ili veće učešće u BDP-u.

"Opšti bod je komplikovan i analizirali smo ga dva meseca", poručio je on.

Podsetio je da su ga napadali građani zbog smanjenja plata i penzija, a danas su najveće ikada u Srbiji, izrazivši uverenje da će prosečna plata u ovoj godini dostići 515 evra.

Kaže da konzervativno tumači stvari u ovoj oblasti, i da neće da odgovara neozbiljnim ljudima koji su državu uništili, već narodu koji je verovao u težak rad.

"Mučili smo se i 2015. i 2016, nije bilo vidljivih rezultata, ali smo znali da će oni doći. Od 2017. sve je krenulo. I Svetska banka je rekla da će Srbija imati najveći rast u jugoistočnoj Evropi. Srbija već danas ima veću platu od jedne zemlje u EU i ne bi bili najsiromašnija članica da uđemo u Uniju", objasnio je on.

Podsetio je da je Crna Gora imala za 150 evra veću platu od Srbije, a da sada dolazimo na isti nivo.

"Crna Gora ne radi loš posao, ali smo mi radili ozbiljno", dodao je on ukazujući da ne treba zaboraviti da Srbija ima jug Srbije, Preševo i Bujanovac i devastiran Banat.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Konzervativnim pristupom do plate od 900 evra"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2019

Najava rasta prosečne plate na 900 evra za pet godina je napravljena na osnovu konzervativne analize, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazujući da sa aktuelnom prosečnom platom Srbija ne bi bila najsiromašnija u EU...Vučić je, u emisiji "Oko“, na pitanje kako ćemo doći...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.