Vučić: Objavićemo sutra u podne, u toku konsultacije sa Vladom FOTO

Izvor: B92, 21.Jun.2022, 11:32

Vučić: Objavićemo sutra u podne, u toku konsultacije sa Vladom FOTO

U susret predstojećem samitu EU i Zapadnog Balkana lideri zemalja u regionu sve više razmišljaju o odlasku na samit.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je jutros putem video-linka sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

U toku su konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Vlade i najbližim saradnicima o odluci da li će se ići >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Brisel.

Pored toga, predstavnici Makedonije još razmišljaju da ne idu zbog tretmana Evropske unije prema njima.

Predsednik Vučić i premijer Albanije Edi Rama žele da se solidarišu pa će sutra da objave odluku.

Pre konačne odluke, Vučić, Rama i makedonski premijer Dimitar Kovačevski još jednom će razgovarati kako bi usaglasili stavove.

Vučić je na Instagramu, na nalogu "Buducnostsrbijeav" naveo da su se trojica lidera dogovorila da će, nakon konsultacija sa njihovim vladama i savetnicima, sutra u podne objaviti odluku o tome da li će prisustvovati ovom skupu.

"Razgovarao sam jutros sa @ediramaal i @dimitar.kovachevski o predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan u Briselu. Dogovorili smo se da ćemo, nakon konsultacija sa našim vladama i savetnicima, sutra u podne objaviti odluku o tome da li ćemo prisustvovati ovom skupu. Razmenili smo mišljenja i o budućim koracima naše inicijative Otvoreni Balkan – sajmu vina, koji će okupiti najbolje vinare iz regiona, kao i o narednom sastanku na kojem ćemo razmotriti brojna pitanja od interesa za naše građane. Zajedno se borimo za jasnu perspektivu Zapadnog Balkana, još jaču saradnju i bolje povezivanje", napisao Vučić na Instagramu, uz objavu fotografije razgovora.

"U susret predstojećem samitu EU-Zapadni Balkan, danas smo održali vanredni sastanak o Otvorenom Balkanu zajedno sa mojim kolegama Aleksandrom Vučićem Edijem Ramom. Razgovarali smo o nacionalnim pozicijama svake od zemalja, regionalnim perspektivama kao i dinamici procesa evropskih integracija. Dogovorili smo se da posle dodatnih internih konsultacija sutra ujutru donesemo konačnu odluku o našem učešću na Samitu EU-Zapadni Balkan u Briselu. Razgovaramo i o nekoliko tema koje su važne za region i pokrenuli smo inicijativu za Agenciju za privlačenje investicija na otvoreni Balkan, koja će omogućiti dodatni ekonomski razvoj regiona. Tema je bila predstojeći sajam hrane, vina i turizma koji će se održati u Beogradu, kao i nekoliko drugih tema koje su proizašle iz poslednjeg samita Open Balkans održanog u Ohridu", napisao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski na Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.