Vučić: Moja izjava bila pravična, sarađivaću sa Devenportom

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Moja izjava bila pravična, sarađivaću sa Devenportom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će i dalje sarađivati sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) Majklom Devenportom, jer je to, kako je naveo, njegova "obaveza" kao predsednika Vlade.

"Imao sam redovan sastanak sa Devenportom, ovaj put na njegovu inicijativu, ali to nije naročito važno. Sastanak je bio korektan, usaglasili smo se da je 2015. ključna za Srbiju i njen napredak, ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za evropske integracije, već njenu regionalnu, političku i ekonomsku stabilnost", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je kazao da je njegova izjava da Devenport i EU "daju pare novinarima Balkanske istraživačke mreže (BIRN) da pišu protiv Vlade Srbije" bila oštra, ali pravedna i pravična.

"Sve što sam govorio to mislim i nisam ja u afektu i na prečac reagovao nikada. Oni sami kažu da ih plaćaju, ali oni kažu jednu drugu formulaciju, 'mi ih plaćamo, ali ne utičemo na uređivanje'. Da sam ja to rekao, smejali biste mi se. Ja neću da se smejem, ja im verujem", naveo je premijer.

Vučić je zahvalio Svetskoj banci koja se izjasnila o postupaku odabira firme za isušivanje Tamnave i navela da je on bio u skladu sa propisima. Ocenio je da je njen stav bio "mnogo brutalniji" od njegovog. O saopštenju Delegacije EU da nijedna zemlja ne može da postane članica ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja, premijer je kazao da Srbija "garantuje i uvek će garantovati slobodu izražavanja, medijske slobode i kritike".

"Posvećeni smo tome da garantujemo punu slobodu izražavanja i krutiku, ali nemojte ni nama da zabranjujete da odgovaramo na nestine. Ne zabranjujte nam da odgovaramo na novinarska pitanja i da ih argumentovano demantujemo. Ne tumačite to kao pritisak", rekao je on.

Vučić je naveo da nema ništa protiv da novinari pišu šta god hoće, ali da bi i njemu trebalo da bude omogućeno da se izjasni. "Pišite šta god hoćete, ali nam dajte pravo da i mi kažemo da li je to istina ili nije", rekao je premijer dodajući da je spreman da sasluša svaku vrstu primedbe ili ukazivanje na propuste. Dodao je da želi da veruje Devenportu kad kaže da nije bio upoznat sa sadržajem teksta, te da su novac BIRN-u dali unapred.

Premijer je ponovio da je njegov posao da štiti interes Srbije i da neistine neće moći u tome da ga ometaju ma koliko koštale. "Hvalili su se da su dobili 200.000 evra. Nisam znao da to toliko košta. Kod mene u vladi niko za takve priče ne bi mogao da dobije ni dinar, a kamoli 200.000 evra", rekao je premijer.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.