Vučić: Imamo poverenja u Makrona

Izvor: RTS, 13.Dec.2019, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Imamo poverenja u Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je u razgovoru sa ministarkom odbrane Francuske Florans Parli zahvalnost Francuskoj zbog podrške našoj zemlji na evropskom putu i poručio da Srbija ima poverenja u predsednika Francuske Emanuela Makrona.
Predsednik Srbije je na konferenciji za novinare s ministarkom odbrane Francuske Florans Parli rekao da Srbija ne učestvuje u gotovo orkestriranoj kampanji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protiv Makrona zbog nekih odluka u EU, odnosno odluke da se ne otvore pregovori o članstvu u EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Imamo veliko poverenje u Makrona, smatramo ga iskrenim prijateljem. Verujem da će voditi računa pre svega o francuskim interesima, ali i srpskim. Ljudi u Srbiji imaju poverenja u Francusku", rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da je prvi put, posle 35 godina, jedan ministar odbrane Francuske u Beogradu.
"Veoma sam zadovoljan zbog toga i veliko vam hvala. Prenesite predsedniku Emanuelu Makronu najsrdačnije pozdrave naroda iz Srbije i moje lično, hvala za posetu tokom leta i poruke koje je preneo građanima Srbije", rekao je Vučić.
Navodeći da dve zemlje imaju dobru saradnju, Vučić je istakao da će Srbija čuvati vojnu neutralnost, ali da će razvijati sve bolje odnose sa Francuskom.
Predsednik Srbije je naglasio dobru saradnju u međunarodnim misijama i istakao da je Srbija spremna da učestvuje i bilateralno sa Francuskom u različitim misijama.
"Za nas su Francuzi prijatelji, bili smo prijatelji i 1914. i 1918. godine, u Drugom svetskom ratu i u buducnost moramo da gledamo zajedničkim ili gotovo jednakim pogledom", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je istakao da je ekonomska saradnja dve zemlje dobra i da trgovinska razmena raste, te da Francuska u Srbiji zapošljava više od 11.000 ljudi.
Parli: Francuska nije protiv proširenja, ali prvo reforma EUMinistarka odbrane Francuske Florans Parli istakla je da Francuska nije protiv proširenja i da se neće ništa menjati u onome što je do sada pregovarano sa Srbijom.
Parli je naglasila da je Zapadni Balkan sused EU i da je bitno da bude uključen u Evropu, kao i da se izuzme od negativnih uticaja.
Podsetila je da je Makron rekao da Evropa mora obaviti sopstvene poslove, pre nego što dođe do novog poširenja, ali da paralelno želi da postoji još veći uticaj Unije u tom regionu u svakom smislu.

Objasnila je da je Francuska za dalje otvaranje pristupnih pregovora postavila kao preduslov da se sprovede reforma procesa pregovaranja, u cilju da on bude bolji za zemlje koje ulaze u taj proces.
Navela je i da je neophodno da se EU dubinski reformiši, za šta je potrebno više godina.
Florans Parli je naglasila da je njena poseta nastavak julske posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, kada je dogovoreno da se partnerstvo dve zemlje unapredi u oblasti odbrane.
"On mi je rekao koliko drži do francusko-srpske saradnje. Ona nije samo istorijska, već i strateška. Bratstvo po oružju je ostalo u srcima još od Prvog svetskog rata, a sada imamo unuke preživelih koji svedoče o našoj zajedničkoj istoriji", objasnila je francuska ministarka.
Istakla je da Francuska neće zaboraviti doprinos srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.
Prenela je da je sa predsednikom Vučićem i njenim srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom imala veoma kvalitetne razgovore, podsećajući i da ove godine dve zemlje obeležavaju 180 godina diplomatskih odnosa.
Kada je reč o bilateralnim odnosima u oblasti odbrane, Florans Parli je istakla da postoji zajednički interes za razvoj strateškog partnerstva, i da između ministarstava postoji otvoreni i slobodni dijalog, te da Francusku zanima na koji način Srbija analizira uloge u budućnosti regiona i kontinenta, posebno po pitanju KiM, budućnosti NATO, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.
Pohvalila je učešće srpske vojske u mirovnim misijama, ističući da Srbija ima priznatu ekspertizu u oblasti medicinske podrške koju želi da Francuska dodatno valorizuje.
"Želimo da pozdravimo značajno angažovanje Srbije na teškom terenu, gde niko ne želi da ide. To govorim utoliko pre pošto je 25. novembra Francuska izgubila 13 svojih pripadnika u Maliju", rekla je ona, podvukavši da je kvalitet srpskog učešća veoma dobro ocenjen.
Ukazala je i na saradnju u oblasti naoružanja podsećajući da su helikopteri već isporučeni, i da se radi na uspostavljanju centra za održavanje, a da će se saradnja proširiti i u okviru sistema odbrane "Mistral 3", što je poseban znak poverenja.
Naglasila je da Francuska poštuje odluku Srbije da bude neutralna na vojnom planu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Srbija ima poverenja u Makrona

Izvor: Beta Video, 13.Dec.2019

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle susreta sa francuskom ministarkom odbrane Florans Parli da Srbija ima poverenja u predsednika Francuske Emanuela Makrona i dodao da ``Srbija i Francuska imaju zajednički pogled u budućnost.`` Beta/MOD (pokrivalica)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.