Vučić: EU i dobri odnosi s Rusijom – naša politika

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: EU i dobri odnosi s Rusijom – naša politika

Prioritet Srbije je ulazak u evropsku porodicu naroda, kaže premijer Aleksandar Vučić u ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa. Na pitanje novinara dokle možemo držati ravnotežu između EU i Rusije, premijer kaže da imamo čvrstu politiku, ali i tradicionalno dobre odnose s Rusijom.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ima čvrstu politiku, a da to znači da je naš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strateški i osnovni cilj ulazak u Evropsku uniju.

"To je prioritetni cilj spoljne politike Vlade Srbije. Da, mi želimo – i ja to kažem i u Vašingtonu i u Briselu, i nikada ne krijem da imamo dobre, tradicionalno dobre odnose sa Ruskom Federacijom – želimo da imamo još bolje. Vidim da to i nije baš takva jeres u zemljama EU", istakao je srpski premijer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.
"Dakle, mi razumemo šta Evropska unija kaže, ali s druge strane vidimo mnoge zemlje Evropske unije koje i te kako sarađuju sa Ruskom Federacijom. Dakle, naš put je evropski put, idemo u Evropu, a da li želimo dobre odnose sa Rusijom – da, želimo. Dokle god možemo, te odnose ćemo držati dobrim", rekao je Vučić.   
On je rekao da Srbiju očekuju teški razgovori sa Prištinom, da problemi moraju da se rešavaju, jer je to u interesu Srba na KiM, ali i Albanaca, te najavio da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni 27. januara u Briselu.
"Znam da nas očekuju teški razgovori, isti onakvi kakve smo imali, možda još i teži. Da je lako i da će biti lako – neće, ali da li mi to moramo da uradimo, da li moramo da prođemo kroz teške razgovore i da rešavamo probleme u interesu i Srba i Albanaca koji žive na Kosovu i Metohiji – siguran sam da moramo", rekao je Vučić.
Naglašava da će to morati da čini ko god bude u Vladi i to ne zato što ga na to tera Evropska unija, već zato što je to naš život, "zato što moramo da živimo jedni pored drugih i zato što moramo da rešavamo probleme na način da i jedni i drugi budu zadovoljni".
"To je najteže postići, i tu se ljudi uvek igraju sa unutrašnjim mnjenjem, što ja inače prezirem i od čega bežim, jer i kada su najteže odluke donošene u Briselu, išao sam među kosovskometohijske Srbe da im saopštavam te teške odluke, doživeo zvižduke, napade, politička razočaranja, ali mislim da smo radili i da radimo dobru stvar za Srbiju", rekao je Vučić i podvukao: "Mi ćemo nastaviti da razgovaramo sa Albancima."
Na pitanje da li misli da će se briselski pregovori nastaviti bez obzira na trenutnu političku situaciju u Prištini, on je rekao da ako želimo da imamo profitabilan let za Njujork, da nam za to nam nisu dovoljni samo srpski, već i albanski putnici.
"Mi 27. januara imamo nastavak razgovora u Briselu. Bez obzira na to da li ćemo nešto doneti, bez obzira na to da li ćemo nešto zaključiti 27. januara, nešto novo ili će nam za neki novi sporazum biti potreban mesec, dva, tri ili četiri, siguran sam da je to jedini mogući put", ukazao je premijer.
Kaže i da ne zna kako će sve izgledati za tri ili četiri godine, ali da zna da mi moramo da obezbedimo Srbima da budu bezbedni, sigurni, da deca mogu da bezbedno idu u škole, vrtiće, ali i da to isto bude garantovano albanskoj deci.
"Želim da imamo i želim da otvorimo novu temu u Briselu, a to je brži protok ljudi, robe i kapitala. Ne želim da imamo zaustavljanja, da imamo potvrde, papire koje izdajemo na administrativnoj liniji, kako mi kažemo, ili kako Albanci kažu – na granici. Dakle, želim da to prelazimo i prolazimo mnogo brže", istakao je premijer.
U tom smislu, navodi, nama je potreban deo albanskih putnika koji će putovati za Njujork ukoliko želimo da posle dve godine imamo profitabilan let za taj grad.
"Dajte da ekonomske interese zajedno usklađujemo. Mislim da su odnosi... da je važno da imamo tri ključne stvari. Prvo je da ne bude više sukoba između Srba i Albanaca. Druga je da – s jedne strane uz tu bezbednost i sigurnost – za sve garantujemo i ekonomski napredak, i Srbima i Albancima, svima koji žive na Kosovu i Metohiji", poručuje premijer.
Treća stvar je, dodaje, da nema problema između političkih rukovodstava, i Srba i Albanaca na KiM, i albanskog rukovodstva sa Kosova i srpskog rukovodstva u Beogradu, "već da se ponašamo, ako ne možemo kao najbolji prijatelji, da se ponašamo kao neko ko zna da mora da živi i da radi zajedno i uspešno da bismo svi bili uspešni".
Nema sumnji, dodaje, da ukoliko na taj način budemo posmatrali stvari, napravićemo dobar rezultat i zato očekuje sa iskrenom željom da još mnogo toga unapredimo u Briselu. 
Vučić: Sasluššajte ššta ću reći u Banjaluci, pa donesite sud 
Saslušajte to što ću reći u Banjaluci, u Republici Srpskoj, i molim vas da posle toga donosite svoj sud, rekao je premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa uoči odlaska na proslavu Dana RS, 9. januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. 
Navodeći da zna da će na proslavu doći i Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva u Sarajevu, Vučić je ocenio da je s tog stanovišta pitanje njegovog odlaska u Banjaluku donekle licemerno.
"Dakle, biće najviši predstavnik Bosne i Hercegovine na tome. Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu i želi da ima najbliže moguće odnose sa njom. Srbija nijednog sekunda neće da ugrozi teritorijalni integritet BiH. Da je to htela, i da to hoće, mogla je i može da učini. I u ovakvom stanju u svetu, ko zna na šta bi to ispalo. Ne pada nam na pamet da to radimo, da to hoćemo i da to želimo", naveo je Vučić.
Podsetivši da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali da i svojom politikom čuva integritet Bosne i Hercegovine i integritet entiteta Republike Srpske unutar BiH, Vučić je poručio: "Saslušajte to što je šta ću reći u Banjaluci, u Republici Srpskoj, i molim vas da posle toga donosite svoj sud."
Ponovio je da Srbija želi najbolje moguće odnose, jer, kako je rekao, niko nije lud da sprovodi najteže reforme, a kad stvari krenu nabolje, da se vrati u duboki mulj svađama i političkim sukobima.
"Pa, to bi samo ludak radio. Verujte mi da nisam na tom nivou", poručio je premijer.
Na opasku da je došlo vreme da u istu rečenicu ne može da stane zalaganje Beograda za jačanje stabilnosti BiH, a da se uporedo podržava Milorad Dodik, Vučić je rekao da se on ne meša u unutrašnje političke odnose u Republici Srpskoj.
"Veoma sam se pazio, držao i čuvao dalje od toga. Nemamo političku stranku u RS, imaju razne neke napredne stranke koje nemaju veze sa nama. Dakle, nemamo političku stranku, nemamo ništa. Uvek sam se čuvao. Poštujem Milorada Dodika kao predsednika, poštujem Željku Cvijanović kao predsednika Vlade, ali poštujem i Mladena Ivanića, poštujem i Mladena Bosića, i sa svima imam kontakt, i sve ih poštujem", naglasio je premijer.
Kako je rekao, ni na koji način nije se umešao u bošnjačku političku scenu i svi su oni njegovi, od Bakira Izetbegovića, Denisa Zvizdića...
"Sve ih poznajem i sa svima imam dobre odnose", naveo je Vučić dodajući da dobri odnosi obavezuju ljude, te da se takve optužbe ne mogu čuti ni od jednog političara u Republici Srpskoj.
"Upravo zbog te ravnoteže i poštenog pristupa tom pitanju svi su ljuti na mene", primetio je Vučić i zaključio: "Moje je da poštujem narodnu odluku u Republici Srpskoj."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.