Vučić: EU bi defakto zatvorila vrata za Srbiju ako Ohridski sporazum uvrsti u poglavlje 35

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 21:17

Vučić: EU bi defakto zatvorila vrata za Srbiju ako Ohridski sporazum uvrsti u poglavlje 35

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne misli da je moguće da se Ohridski sporazum, u celini, uvrsti u poglavlje 35.

Time bi, kako je rekao, defakto zatvorili vrata za Srbiju.

Vučić je tako odgovorio na pitanje RTS-a da li je izvesnije da će takav predlog kočiti Srbiju ili je to zeleno svetlo za formiranje Zajednice srpskih opština. Mediji su, inače, preneli da će Evropska unija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražiti od Evropske komisije da uvrsti obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i tzv. Kosova, u pregovore o članstvu između Beograda i Brisela.

Vučić je podsetio da postoje stvari koje Srbija hoće da implementira, dodajući da je to nebrojeno puta rekao i Emanuelu Markonu i Olafu Šolcu i svima drugima, kao i šta je to što je apsolutno nemoguće.

"Ako vi stavite u to da je članstvo Kosova u UN deo poglavlja 35, onda nam je jasno da ne želite Srbiju. Ne verujem da je to moguće i prosto mislim da takvu odluku neće doneti", rekao je Vučić.

Što se tiče drugih stvari u Briselu u kojima su govorili o tome da smo mi spremni da otvorimo klaster ceo, što je više poglavlja od jednog, ja znam da jesmo, dodao je Vučić.

"I u tom ekonomskom i energetskom smislu mi smo dovoljno spremni, ne samo da otvorimo već da posle izvesnog perioda ili kratkog perioda i zatvorimo ta poglavlja, ali su oni dodali da to zavisi naravno od razgovora sa Prištinom", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je važno da Srbija bude na evropskom putu i da se pošalju dobre poruke po tom pitanju, ali je važno i da ljudi vide da zemlja i naša ekonomija dobro radi, da i kada se radi na energetici, da se rade dobre stvari za zemlju da se radi ono što podržava Evropska unija, ali da u stvari to zavisi od političkih kriterijuma, a to je uvek Kosovo i Metohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NE ZNA SE KOJE PRINCIPE POŠTUJU VELIKE SILE" Vučić poručio: Ako stave članstvo Kosova u UN u poglavlje 35 – jasno da nas ne žele

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne misli da je moguće da se Ohridski sporazum, u celini, uvrsti u poglavlje 35, zato što bi time, kako je rekao, defakto zatvorili vrata za Srbiju...Vučić je tako odgovorio na pitanje RTS-a da li je izvesnije da će takav predlog kočiti Srbiju ili...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Mijačić: Teško do konsenzusa EU

Izvor: Danas, 02.Dec.2023, 15:43

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa za Evropsku uniju (EU) Dragiša Mijačić izjavio je danas FoNetu da nije uveren da će biti konsenzusa unutar Saveta EU da se u poglavlje 35 uvrsti primena Ohridskog sporazuma između Beograda i Prištine, dodajući da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.