Vreme je da EU reši tabu finansiranja državnih deficita

Izvor: B92, 20.Maj.2019, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vreme je da EU reši 'tabu' finansiranja državnih deficita"

Milano -- Poverenje investitora ključno je za održivost italijanskog duga od 2,3 biliona evra, koji ograničava manevarski prostor Rima, izjavio je ministar Đovani Trija.

Trija je, međutim, u obraćanju na konferenciji koju je organizovao rimski Luis univerzitet, rekao da to ne znači da Italija nužno mora da "juri" za uravnoteženjem budžeta, prenosi Rojters.

Italijanski ministar ekonomije je ocenio da je vreme da se Evropska unija lati rešavanja "tabua >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << monetarnog finansiranja" državnih deficita, tako da se omogući da Evropska centralna banka finansira toliko potrebne javne investicije i podstiče rast.

"Italija mora da ozdravi... fiskalni prostor koji ne utvrđuju evropska pravila, već poverenje, što znači spremnost investitora da kupuju javni dug", rekao je Trija.

"Takav fiskalni prostor zavisi od toga kako ćemo koristiti javnu potrošnju i od usmeravanja njene strukture ka investicijama... (ako to učinimo) verujem da takav fiskalni prostor može da raste i da ne bi morao nužno da se vezuje za mit o uravnoteženom budžetu", zaključio je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vrijeme je da EU riješi ‘tabu’ finansiranja državnih deficita

Izvor: Capital.ba, 21.Maj.2019, 09:00

MILANO, Povjerenje investitora ključno je za održivost italijanskog duga od 2,3 biliona evra, koji ograničava manevarski prostor Rima, izjavio je ministar Đovani Trija. Trija je, međutim, u obraćanju na konferenciji koju je organizovao rimski univerzitet Luis, rekao da to ne znači da Italija...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.