Vordsvort: Zamor od proširenja EU, opasne gluposti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2010, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vordsvort: Zamor od proširenja EU, opasne gluposti

BEOGRAD -

Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je danas da su tvrdnje o "zamoru od proširenja EU, opasne gluposti".

Vordsvort je za "Danas" rekao da su takve tvrdnje, koje su naročito aktuelne u Srbiji, utoliko "opasne gluposti", jer mogu da postanu "izazivanje sudbine".

"Tvrdi se da pošto do proširenja ionako neće doći u skorije vrijeme, Srbija ne treba toliko da brine zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nesuglasica koje ima sa EU. Zašto biste se trudili da postignete dogovor sa organizacijom koja vam pred nosom zatvara vrata. Prema mom mišljenju, to su gluposti", rekao je Vordsvort.

On smatra da proces pridruženja EU iziskuje vreme i upravo zato nije mudro postavljati pogrešne rokove koji samo mogu da dovedu do frustracije i razočarenja.

"Međutim, zaključiti na osnovu toga da Srbija ne može da utiče na proces, te može da ignoriše EU i radi šta želi, a onda da se za nekoliko godina vrati na sve ovo, potpuno je pogrešno. To je put ka izolaciji, padu i siromaštvu", rekao je Vordsvort.

Britanski ambasador i podsetio da je zaključak Brisela jasan da nema više prečica, zbog toga proces iziskuje još vremena, ali je rezultat bolji za građane, a to je okončanje sprovođenja reformi.

On je dodao da je ključ za brzo ostvarenje napretka u pregovorima o pristupanju EU stoodstotna posvećenost, saradnja i napor i da, ukoliko neko nije na to spreman, ne treba ni da podnosi kandidaturu za članstvo.

Vordsvort je ponovio da ministri EU još razmatraju aplikaciju Srbije za članstvo u EU i da bi, ako se u skorije vrijeme ostvari napredak u vezi sa problemom Kosova, aplikacija mogla da do kraja godine bude prosleđena nadležnoj komisiji kako bi započeo proces pripremanja avisa.

Prema njegovim riječima, Ujedinjeno Kraljevstvo bi pozdravilo ovakav scenario, jer je London veoma jak zagovornik evropskih integracija Srbije.

"Ukoliko bi Srbija preduzela neophodne korake da bi osigurala takvu budućnost, imala bi velikog prijatelja u Ujedinjenom Kraljevstvu", dodao je Vordsvort.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.