Vole da popuju, žele da izvuku pare od nas

Izvor: B92, 15.Apr.2016, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vole da popuju, žele da izvuku pare od nas"

Varšava -- Poljska premijerka Beata Šidlo optužila je stare članice EU da, umesto da rešavaju prave probleme Evrope, kritikuju Poljsku za ugroženu pravnu državu.

Navela je da stare članice EU to rade samo zbog toga što vole da popuju i žele da izvuku pare iz Poljske i novih članica EU.

"Imam dva odgovora zašto se EU sada tako intenzivno bavi Poljskom. Kao prvo, u stvari u pitanju su pare. Znam da to zvuči fatalno ali nazovimo stvari pravim imenom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kao drugo, političari te tzv. stare EU vole da popuju. Te države imaju kompleks više vrednosti u odnosu na nove. Ali i one su napravile kardinalne greške, između ostalog u politici migracije", kazala je danas Beata Šidlo poljskoj državnoj televiziji TVP.info.

Iako je Poljska najveći korisnik evropskih fondova za pomoć regionalnom razvoju i dotacija poljoprivrednicima, a od 2004. godine golim okom se vidi razvoj i napredak u koji su iz zajedničke evropske kase uložene desetine milijardi evra, Beata Šidlo požalila se danas da to nije baš tako zato što i Poljska plaća nešto - obavezni članski doprinos u budžet EU.

"Unija, ta stara Unija jako je zagledana u sebe, voli da popuje. Zemlje Srednje i Istočne Evrope tretira kao zemlje u kojima može da napravi dobar biznis", izjavila je poljska premijerka.

Beata Šidlo ocenila je da je Poljska demokratska zemlja, jer ko god želi može da demonstrira i ona ne vidi da su bilo kome uskraćena demokratska prava, pa nema nikakvog razloga za to što je EU pokrenula prvi put u istoriji mehanizam procene sistemskih pretnji pravne države.

Mehanizam, na čijem kraju Poljska može da ostane bez prava glasa u EU, Evropska komisije ja pokrenula zbog reforme i paralize Ustavnog suda, potčinjavanja donedavno javnih medija direktno vladi i neviđenih čistki u državnoj upravi i državnim preduzećima tokom pet meseci koliko su na vlasti, sa većinom u oba doma, evroskeptični konzervativci iz Prava i Pravde.

"Dozvolili su da u EU gostuje terorizam i to je greška političara stare Evrope. Ne umeju da reše problem imigranata pa traže teme kojima mogu da odvrate pažnju od vlastite nekompetentnosti. Nama popuju za stvari kojih nema, a bilo bi bolje da tu energiju upotrebe za to da zaista reše problem migracije u Evropu, jer danas ozbiljnijeg problema nema", rekla je Beata Šidlo.

Poljska premijerka koja je intervjuu državnoj TVP.info dala povodom velike proslave 1050 godina od prihvatanja hrišćanstva izjavila je da danas pred Poljskom i Poljacima možda stoji istorijska misija da vrate Evropu hrišćanskim tradicijama i vrednostima.

"Mi Poljaci imamo veliku prednost nad ostatkom Evrope da nismo izgubili još naš identitet... Ali ta Evropa danas govori da ne želi te vrednosti, beži od njih", kazala je poljska premijerka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.