Vođe EU raspravljaju o bezbednosti i imigraciji, uz saradnju i s Balkanom

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođe EU raspravljaju o bezbednosti i imigraciji, uz saradnju i s Balkanom

Vođe Evropske unije danas i sutra u Beču treba da se dogovore kako pojačati unutrašnju bezbednost znatno tešnjom saradnjom policija i pravosuđa, kao i da premoste velika razmimoilaženja oko zaustavljanja ilegalne imigracije, uz saradnju s "trećim zemljama", uključujući Zapadni Balkan.

Kako su novinarima rekli zvaničnici EU, na stolu za raspravu šefova država ili vlada EU će biti i plan za konačne pregovore o izlasku Velike Britanije iz Unije do roka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 29. marta 2019. Najveći problem je i dalje kako upriličiti "meku granicu" između članice EU Republike Irske i Severne Irske dela Velike Britanije, da bi se sprečilo ponovno žarište sukoba na toj krajnje osetljivoj razmeđi dve irske zajednice.

Lideri EU treba da usvoje odluke da se služba za nadzor spoljnih granica EU, Frontex, što pre višestruko poveća na deset hiljada pripadnika, osnaži policijska i pravosudna saradnja i spreči ekstremistička propaganda na internetu.

Zasad nepremostiv problem je kako će evropska granična flota "Sofija" preuzimati imigrante na moru, prevoziti ih ne samo u italijanske već i luke drugih država EU, na čemu naročito insistira Italija, kao i da nema automatskih kvota za raspodelu imigranata, što najoštrije posebno odbijaju Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska i Austrija.

Vlada u Rimu traži i da flota EU u Sredozemnom moru vraća u zemlje severa Afrike, odakle dolaze, plovila s imigrantima koje nastoje da prebace mreže organizovanog kriminala.

Italijanska vlada, a s tim su saglasni i drugi u EU, predočava da se kanali ilegalne imigracije mogu preseći samo ako se razbiju mreže ilegalnog krijumčarenja.

Dugoročno EU planira da ekonomskom saradnjom s afričkim zemljama iz kojih dolaze imigranti otvori nova radna mesta i investira 44 milijarde evra u privredni i socijalni oporavak tih zemalja.

EU je ocenila da je veoma delotvorna politika Egipta koji je presekao kanale krijumčarenja imigranata, obezbedio granice i postigao da sada sa egipatske teritorije i obala imigranti više ne idu ka Evropi.

Predsedavajući EU, austrijski kancelar Sebastijan Kurc je pre dva dana o tome razgovarao u Kairu s egipatskim predsednikom Al-Sisijem, a dogovoreno je i da se sazove sastanak Arapske lige i EU da bi se utvrdili osnovi za znatno delotvorniju saradnju u suzbijanju ilegalne imigracije.

U pozivnom pismu vođama Unije je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio da će gorući problem EU, ilegalna imigracija, "ostati nerešiv ako neki reše da tu krizu reše, a neki da je iskoriste".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.