Izvor: B92, 14.Jun.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuće stranke: Priznanje Srbiji

Beograd -- Stranke vladajuće koalicije u Srbiji su pozdravile odluku šefova diplomatija EU da odobre ratifikaciju SSP-a Srbije i EU.

Predstavnici DS-a, SPS-a i G17 plus slažu se u oceni da je Srbija zaslužila ratifikaciju SSP-a i poručuju da Srbija ostaje opredeljena za evropski put.

Portparolka Demokratske stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jelena Trivan smatra da je preporuku za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbija u potpunosti zaslužila i da je proces evropskih integracija zemlje nepovratan.

"I vizna liberalizacija i odmrzavanje prelaznog sporazuma, a sada i znak za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je nešto što je Srbija u potpunosti i zaslužila, a ne dobila i što je rezultat njenih unutrašnjih reformi, koje je prepoznala EU", kazala je Trivananova agenciji Tanjug.

Ona je rekla da očekuje da Srbija sa ovakvim intenzitetom ispunjavanja uslova reforme unutrašnjeg sistema, modernizacije društva i usvajanja evropskih standarda, do kraja godine dobije status kandidata.

Šef Poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije - Jedinstvena Srbija Branko Ružić kaže da je odluka Saveta ministara EU jasna potvrda prihvatanja nedvosmislene opredeljenosti Srbije prema evropskim integracijama.

Ružić je u izjavi Tanjugu tu odluku ocenio kao veliku pobedu Srbije na evropskom putu.

"Odluka Saveta ministara EU je jasna potvrda prihvatanja nedvosmislene opredeljenosti Srbije prema evropskim integracijama i prema ispunjavanju obaveza i još jedan dobar signal za ovu vladu, koja je jasno postavila i proklamovala pet ciljeva koje zaista predano realizuje", rekao je on.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da je današnja odluka Saveta ministara EU dokaz da je Srbija dobro postupila kada je odlučila da jednostrano primenjujemo taj sporazum.

"Početak procesa ratifikacije SSP-a za Srbiju znači priznanje za reforme koje sprovodi, ali i dokaz da smo dobro postupili kada smo 1. februara 2009. godine odlučili da jednostrano primenjujemo SSP", kazala je Grubješićeva Tanjugu.

Današnja vest je, prema njenim rečima, i dobar signal za strane investitore koji su Srbiji potrebni.

Ministri spoljnih poslova EU dali su, na sastanku u Luksemburgu, zeleno svetlo za početak ratifikacije SSP-a sa Srbijom, dve godine posle potpisivanja tog dokumenta i pet godina od početka pregovora Beograda i Brisela.

U posebnim vestima možete saznati kakve su reakcije DSS-a, odnosno LDP-a na današnju vest iz Luksemburga, dok su naprednjaci još juče pozdravili najavu te odluke.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.