Vlada usvaja odgovore na Upitnik

Izvor: B92, 27.Jan.2011, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada usvaja odgovore na Upitnik

Beograd -- Vlada Srbije danas usvaja odgovore koje su ministarstva pripremila na Upitnik Evropske komisije o stepenu u kom država ispunjava kriterijume za članstvo u EU.

Te odgovore premijer Cvetković predaće 31. januara evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu, što je još jedan korak na putu Srbije ka članstvu u EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Upitnik sadrži 2.483 pitanja, razvrstana u 6 aneksa i 33 poglavlja. Na 23 odabrana pitanja imali su prilike da odgovaraju i građani putem akcije B92 i Beogradskog centra za ljudska prava "Narod se pita".

Ti odgovori će danas biti uručeni direktorki kancelarije za evrointegracije Milici Delević.

Odličan odziv akcije "Narod se pita"

B92.net zahvaljuje čitaocima na velikom odzivu u akciji "Narod se pita".

Na 23 odabrana pitanja Evropske komisije poslali ste preko dve hiljade odgovora i tako pokazali da među građanima Srbije postoji jasna svest o tome šta donose evropske integracije.

Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih odgovora.

Koje je maksimalno sedmično radno vreme?

- Pa u zavisnosti od firme do firme, ali prosek je 56 sati (menge, 20. januar 2011. 10.55)

- U proseku većina privatnih firmi radi 60 sati nedeljno, a prijavljuje 40 (Rodoljub, 20. januar 2011. 09.20)

- DrŽavni sektor - dnevno 3 sata aktivnog rada, 8 sati na papiru. Subota, nedelja praznici (verski i dr\avni), slave, svadbe, ispraćaji, krštenja obavezno neradni. Privatni sektor - od 10 sati dnevno aktivnog rada pa naviše, 8 sati na papiru. 3 slobodna dana maksimalno slobodnih u toku meseca (ne svakog meseca). 40 sati traje radna nedelja u Srbiji,"papirološki". (direktor, 18. januar 2011. 16.41)

Dа li postoje neke oblаsti u kojimа je korupcijа izrаženijа?

- Ovo pitanje treba preformulisati u: "Da li postoje neke oblasti u kojima korupcija nije izraženija?" (Ivica, 30. decembar 2010. 14.26)

- Ne postoji ni jedna oblast gde je korupcija posebno izražena. Sve oblasti su podjedanko i obilato korumpirane, počev od prodavnice gde treba podmazati prodavačicu da bi ostavila mleko iza pulta, preko svih oblasti, zaključno sa korupcijom na najvišem nivou, među ministrima, poslanicima, koji u skladu sa svojim ovlašćenjima organizuju tendere, nabavke i ostalo. Živela domaćinska srpska vlast (Radašin, 30. decembar 2010. 14.10)

"Nemoguće predstaviti lažno stanje"

U Beogradskom centru za ljudska prava kažu da je bitno i da se građani upoznaju sa pitanjima Evropske komisije na koja su nadležni poslednjih meseci odgovarali. Prema rečima Nevene Dičić, tako su se i oni uverili u njihovu složenost.

"Bilo nam je jako bitno da shvate koliko su pitanja detaljna, koliki rad zahtevaju i koliko je nemoguće da se u odgovorima predstavi lažno stanje”, kaže Dičićeva.

"Hteli smo i da vidimo šta građani misle da su najveći problemi i da li možda postoje neke stvari koje nisu obuhvaćene upitnikom, a za građane predstavljaju problem, kako bi na njih posebno obratili pažnju i naša Vlade i Evropska komisije”, navodi ona.

Detaljnije o ovoj temi slušajte u emisiji "Kažiprst" u 09.30 na radiju B92. Gošća Danice Vučenić je direktorka kancelarije za evrointegracije Milica Delević.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.