Vlada spremila paket mera za građane koji traže azil u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada spremila paket mera za građane koji traže azil u EU

BEOGRAD -

Vlada Srbije spremila je sveobuhvatni paket mera, kako bi se smanjio broj naših građana koji odlaze u države Evropske unije (EU) i traže azil, pišu "Novosti".

Da bi smanjila broj "lažnih azilanata" u EU, Vlada je usvojila niz mera naveo je načelnik Uprave granične policije i predsednik vladine Komisije za praćenje stanja bezviznog režima, general Nenad Banović i objasnio da će, na zahtev Beograda, Nemačka Srbiju uvrstiti na listu tzv. sigurnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemalja, a očekuje se da je slede i druge evropske države.

To praktično znači da naši građani neće moći da traže azil, pozivajući se na progon zbog političkog opredeljenja i biće automatski deportovani, navode "Novosti".

Prema Banovićevim rečima, Komisija je donela i novu meru da, u saradnji sa Ministarstvom za saobraćaj, pooštri kontrolu izdavanja dozvola prevoznicima za međunarodni saobraćaj, a inspektori Ministarstva na granicama će kontrolisati sve prevoznike i vraćati one koji nemaju adekvatne "papire".

Mere Vlade Srbije uključiće i intenziviranje bilateralne saradnje sa evropskim partnerima u čijim je zemljama najviše "lažnih azilanata", a od zemalja EU već je zatraženo da skrate proceduru za rešavanje statusa i roka u kome azilanti imaju pravo da borave u EU uz prepolovljavanje novčane pomoći.

U poslednje tri godine, blizu 32.000 ljudi sa srpskim pasošima zatražilo je azil u Nemačkoj, Švedskoj, Belgiji, Švajcarskoj i Luksemburgu, mada je samo jedan odsto takvih zahteva bilo pozitivno rešeno. Zato su ministri policije tih zemalja zatražili, od Evropskog parlamenta, da odobri mehanizam koji omogućava privremenu suspenziju bezviznog režima Srbiji, ukoliko se utvrde zloupotrebe "šengena".

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU razmatrali su juče u Luksemburgu, na zahtev Nemačke, Francuske, Holandije, Belgije, Luksemburga i Švedske, niz mera kako bi se sprečila zloupotreba vizne liberalizacije lažnih azilanata sa zapadnog Balkana i založili se za što skorije usvajanje mehanizma koji omogućava privremenu suspenziju bezviznog režima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada spremila plan za azilante

Izvor: B92, 27.Okt.2012

Beograd -- Vlada Srbije spremila je sveobuhvatni paket mera, kako bi se smanjio broj naših građana koji odlaze u države Evropske unije i traže azil, pišu Novosti...Da bi smanjila broj "lažnih azilanata" u EU, Vlada je usvojila mnoge mere, naveo je načelnik Uprave granične policije i predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.