Izvor: Politika, 13.Apr.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada se hvali pohvalama sa Zapada

Da vlast dobro radi, bila bi nagrađena otvaranjem poglavlja, ali EU je verovatno isto ocenjuje kao i opozicija

Loša ekonomska situacija, još gore stanje u pravosuđu i prosveti, bez napretka u približavanju Evropskoj uniji i nagoveštaja kada bi mogla biti otvorena prva poglavlja u pregovorima i nikad gori položaj opozicije u parlamentu, to je ukratko rezultat prve godine rada nove vlasti, koja ne zaslužuje prelaznu ocenu, kaže Janko Veselinović, zamenik šefa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS). On u intervjuu za „Politiku” najavljuje da će SDS za dvadesetak dana obelodaniti svoj predlog izmena Ustava i izbornog zakonodavstva i ponuditi ga na javnu raspravu.

Ne izgleda vam da ste preoštri u ocenama rada vlasti?

U Danskoj postoji sistem ocenjivanja od minus tri do 12. Minus tri dobija đak koji uopšte nije pogledao knjigu, a nulu onaj koji je nešto gledao, ali sve radi naopako. Dao bih nulu ovoj vlasti zato što ništa nije završila. Ni u jednoj oblasti nema pomaka, evo pogledajmo samo pravosuđe...

Kad pomenete pravosuđe,  uvek vas podsete da je vlast čiji deo ste i vi bili kriva za to...

Oni ništa nisu naučili iz prošlosti i zato zaslužuju nulu. Dakle, mi smo na vlasti bili, ako se tako može reći, pre tri godine. U istoriji Srbije tri godine je vrlo dug period. Mi im ne smetamo, naprotiv, podržavamo evropski put, ali nema napretka ka EU...

Premijer je više puta rekao da je, s naše strane, sve urađeno, a da ostalo zavisi od EU.

Oni se hvale pohvalama sa Zapada. Ti ljudi, kada dođu ovde, izreknu pokoju pohvalu, ali to je diplomatska praksa, a iza zatvorenih vrata kažu im kako oni zaista rade. Da dobro rade, bili bi nagrađeni otvaranjem poglavlja, ali EU ih verovatno isto ocenjuje kao i mi.

Izveštaj Evropske komisije o našem napretku je pozitivan, ali stiče se utisak da je jedino važan dijalog s Prištinom i da je sve drugo nebitno.

Premijer je rekao da smo ispunili sve uslove iz Briselskog sporazuma, a da rezultata nema. To znači da je briselsko pregovaranje neadekvatno. Smatramo da vlada nije dobro ispregovarala, a pri tom je, za razliku od pozicije u kojoj je bio predsednik Boris Tadić, premijer Vučić imao znatno bolju, jer on ima opoziciju koja mu nije teg na nogama u tim pregovorima, kao što je tadašnja opozicija, a današnja vlast, nama bila.

Opozicija, čini se, ni u čemu ne smeta premijeru, ne snalazi se, deluje neorganizovano.

Opozicija ima problem i sa samom sobom, ali i veliki problem jer je u neravnopravnom položaju u parlamentu. Svi mogu da vide da se opoziciji isključuje mikrofon, da biva prekidana. Kad god sam rekao da je vlada loša, isključen mi je mikrofon zbog vređanja dostojanstva parlamenta! Možda i zbog toga izgledamo kao da nemamo stav. Svima je valjda jasno da je SDS najveća opozicija u zemlji, jer nije na vlasti ni na republičkom, ni na pokrajinskom nivou, niti to želi...

Poslanici Nove stranke uvek ističu da su oni jedina opozicija?

Nema potrebe da bilo koja opoziciona grupa govori tako nešto. Samo ocenjivanje je neukusno. Svako radi na svoj način, a kako je radio, ocenjivaće neko drugi. Mi govorimo samo da nismo vlast ni u u republici, ni u pokrajini i po tome se razlikujemo.

Živite u Novom Sadu, kako vam izgleda situacija u Vojvodini u uslovima kad jedni hoće na vlast, a drugi to na sve načine izbegavaju?

Pogled na vlast u Vojvodini iz Beograda može biti iskrivljen, a istina je da je nepodeljeno mišljenje u pokrajini da niko iz Beograda ne treba da utiče na to kada će biti izbori u Vojvodini, naročito ne da pritiska. Organizovanje mitinga u Novom Sadu, koji ima predizbornu svrhu, po našem mišljenju je neopravdano. Isto tako, procenjujemo da je nije zrelo vreme za kontramiting u Beogradu. Iako je kontramiting samo reakcija na najavljeni miting u Novom Sadu, to nije dobro...

Mislite da je skup DS-a u Beogradu kontramiting?

Po redosledu događaja, to tako izgleda. Najvažnije je da republička vlast, vlada i poslanici ne koriste Narodnu skupštinu radi rušenja vlasti na bilo kom nižem nivou, uključujući i Vojvodinu i da se ne podmeću noge kada je u pitanju realizacija nekih važnih projekata kao što je Žeželjev most. I premijer Vučić je u parlamentu priznao da ne može da reši nastavak gradnje Žeželjevog mosta. Mislim da je to neiskreno. Mislim da se čeka početak izborne kampanje za nastavak gradnje mosta, a možda čak i okončanje izbora. To je neodgovorno. To je najbolji pokazatelj odnosa i jedne i druge strane prema autonomiji. Neizgradnjom tog mosta se, na neki način, u vodu ispod njega sunovraćuje i pokrajinska autonomija i državnost Srbije, jer niti je autonomija osmišljena da bi ograničila državnost, niti je državnost razlog za ograničenje pokrajine.

Šta je rešenje?

Vojvodini su potrebni izbori jer nam je potrebna mnogo bolja vlast od sadašnje. Ali raspisivanje izbora treba ostaviti predsedniku Skupštine Vojvodine, u čijoj je to nadležnosti.

--------------------------------------------------------------

Manjine u parlament preko portparola

Vi ste na čelu tima koji priprema predlog promena Ustava i izbornog zakonodavstva. Šta menjate?

Smatramo da proporcionalni izborni sistem nije dobar, bolje bi bilo, to je naše mišljenje, da imamo otvorene liste na kojima bi građani mogli da zaokruže konkretnog kandidata za poslanika. Da bi ovaj sistem mogao da se primeni, Srbija mora biti podeljena u deset izbornih jedinica. Imamo još neke opcije. Predložićemo i nov način zastupljenosti nacionalnih manjina, jer, po sadašnjem, od 18 nacionalnih manjina, samo Mađari, Albanci i Bošnjaci imaju svoje predstavnike. Po našem modelu, a sličan postoji u Mađarskoj, nacionalne manjine bi bile zastupljene preko portparola. Portparol bi prisustvovao svim sednicama parlamenta, mogao bi da diskutuje o svim pitanjima važnim za nacionalne manjine, ali ne i da utiče na izbor i smenu vlade. Predložićemo, takođe, i da Srbi iz dijaspore imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije. 

Mirjana Čekerevac

objavljeno: 13.04.2015.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.