Vlada Srbije: Jedinstveni smo!

Izvor: B92, 04.Feb.2013, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije: Jedinstveni smo!

Beograd -- Vlada Srbije je, u izuzetno teškim unutrašnjim i međunarodnim uslovima, jedinstvena po svim najvažnijim pitanjima, rečeno je na današnjoj sednici.

Kako se navodi, Srbija neće i ne sme da propusti istorijsku šansu da uđe u EU, odbrani svoje državne i nacionalne interese i osigura prosperitet za sve građane. Vlada Srbije je u proteklih šest meseci postigla ozbiljne rezultate u ostvarenju gotovo svih ciljeva postavljenih pri njenom formiranju, ocenjeno je na sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kojoj je analiziran dosadašnji rad Vlade.

Vlada Srbije je unapredila dijalog s privremenim institucijama vlasti u Prištini kako bi se postiglo pravedno rešenje, koje će obezbediti opstanak Srba u Pokrajini i trajni mir u regionu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vraćanje transparentnog dijaloga o Kosovu i Metohiji u institucionalne okvire, spremnost da se dođe do stabilnog rešenja i sprovedu dogovori u skladu s državnim i nacionalnim interesima, povećali su međunarodni kredibilitet Srbije i ubrzali put ka Evropskoj uniji, rečeno je na sednici.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odlučila da Dejana Pavićevića imenuje za oficira za vezu s Prištinom, da RTS-u da beskamatni kredit od 1,8 miliona evra i da u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otvori Ambasadu Srbije. O tome pročitajte u posebnoj vesti.

Evropska unija u Srbiji ima doslednog partnera, na putu sigurnih reformi i unapređenja odnosa i nosioca novih vrednosti u regionu, ističe se u saopštenju i dodaje da Srbija očekuje da ubrzo otpočnu pregovori o pristupanju EU.

Srbija nikada nije bila bliža Evropskoj uniji i Vlada će nastaviti da sprovodi suštinske reforme i ispunjava međunarodne obaveze, rečeno je na sednici.

Vlada Srbije je, kako je navedeno, stabilizovala javne finansije, zaustavila pad privredne aktivnosti i ubrzano gradi uslove za povećanje stranih investicija, a očekuje se da u ovoj godini u Srbiju stigne dve milijarde evra stranih investicija.

Zabeležen je blagi rast industrijske proizvodnje i zaustavljen rast nezaposlenosti. Očekuje se da se u ovoj godini prepolovi budžetski deficit i poveća izvoz, što će kao rezultat imati otvaranje novih radnih mesta, ocenjeno je na sednici Vlade Srbije.

Vlada Srbije je pokrenula snažnu borbu protiv kriminala i korupcije. Uspostavljena je koordinacija između bezbednosnih službi i državnih organa, formirani su jaki timovi i ohrabren je rad policije i nezavisnog sudstva.

Krivične prijave su, dodaje se, podnete protiv 77 lica koja se terete da su nanela štetu od preko 35 milijardi dinara, dok ukupna imovinska korist pribavljena u izvršenim krivičnim delima iznosi 17,5 milijardi dinara.

Pokrenute su opsežne istrage o eventualnim zloupotrebama u procesu 24 privatizacije, između ostalog u slučajevima „Sartid“, „Luka Beograd“, „Nuba“, „Nibens“, „Azotara“, kao i privatizacije poljoprivrednog zemljišta u društvenoj svojini na teritoriji AP Vojvodina.

Takođe su pokrenute istrage o zloupotrebama u slučaju „Agrobanke“, na osnovu kojih je u toku proces protiv 33 lica, a radi se i na ispitivanju finansijskih malverzacija u preduzećima „Habit“ i „Galenika“.

Na današnjoj sednici Vlade izražena je spremnost da se borba protiv kriminala i korupcije vodi dosledno, sistematski, u skladu sa zakonima. U toj borbi, kako je rečeno, neće biti zaštićenih.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.