Vizni režim Turske i EU: Osetljiv trenutak

Izvor: Southeast European Times, 24.Mar.2011, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizni režim Turske i EU: Osetljiv trenutak

Neki kažu da bi komplikovane procedure za dobijanje viza mogle da ih primoraju da traže mogućnosti izvan EU.

24/03/2011

Alakbar Raufoglu za Southeast European Times -- 24.3.2011

Nihat Ozgun je propustio nekoliko poslovnih putovanja u zemlje EU prošle godine, ali ne zbog nemara sa svoje strane. On kaže da vize koje je tražio više puta nisu stigle na vreme.

„Svaki put >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kada smo podneli zahtev konzulatima [EU], oni su nekako zaboravili ili nisu dovršili obradu viza na vreme“, rekao je on za SETimes, ocenivši proceduru kao „lošu i nepravednu“.

Četrdesetšestogodišnji menadžer projekta u IT kompaniji sa sedištem u Samsunu, na severnoj crnomorskoj obali Turske, kaže da su on i njegove kolege, kada su pokušali da se sastanu sa svojim evropskim partnerima, morali da čekaju više od dva meseca da njihove vize budu odobrene.

„Vreme je da vlade [EU i Turske] ostave po strani sve svoje političke interese i misle na obične građane“, rekao je on. „Apsurdno je da građani Srbije, Albanije i Bosne i Hercegovine uživaju bezvizna putovanja u Evropu, dok se turskim biznismenima često uskraćuju vize za prisustvovanje sajmovima, a studenti ne mogu da studiraju ovde“.

Posle skoro pet decenija u evropskoj čekaonici, turski biznismeni postaju nestrpljivi. Prošlog meseca su ministri unutrašnjiuh poslova EU pristali da počnu dijalog sa Ankarom o tom pitanju, ali postoji jedna začkoljica: Austrija, Kipar, Francuska, Grčka, Nemačka i Holandija kažu da se protive ukidanju viznih propisa za turske državljane.

Ankara, u međuvremenu, insistira da neće potpisati sporazum o readmisiji dok se ne ukinu ti propisi. „Turska ni na jedan način na prihvata drugačiji tretman“, navodi se u saopštenju ministarstva inostranih poslova.

Prema rečima Ulasa Doga Eralpa, asistenta na Univerzitetu Sabanci, zastoj je nagoveštaj „ukupnog negativnog stava prema Turskoj“.

„U trenutku kada tursko javno mnjenje postavlja pitanje održivosti EU kao partnera, insistiranje ministara unutrašnjih poslova bloka da ostanu nepravedni vizni propisi nije moglo da dođe u nepogodnijem momentu“, rekao je on.

Sadašnja politika remeti trgovinske odnose, dok istovremeno ograničava slobodu putovanja građana zemlje kandidata, rekao je on. U međvremenu, EU prikuplja milijarde evra godišnje u prihodima od viza.

Aleksandar Burgin, asistent Ekonomskog fakulteta Univerziteta Izmir, ima optimističniji stav.

„Turska je sada u povoljnoj situaciji da traži razgovore o liberalizaciji viznog režima, jer može da ukaže na vezu između sporazuma o readmisiji i razgovora o liberalizaciji viznog režima, koju je EU napravila u novijim sporazumima o readmisiji sa trećim zemljama“, rekao je on za SETimes.

Izuzeće od viza moguće je za neke grupe, kao što su studenti i istraživači, a vize sa više ulazaka mogle bi da se izdaju poslovnim rukovodiocima, rekao je on.

Čak i ako ne može da se očekuje brz napredak u pravcu liberalizacije viznog režima, rekao je Burgin, značajno je to što je Evropska komisija bila u stanju da osigura političku podršku iniciranju dijaloga. To bi, dodao je on, moglo da dovede do nove dinamike u zastalim razgovorima o pridruživanju EU.

Međutim, za Ozguna je vreme od suštinskog značaja. „Ako čekamo više od godinu dana mogao bih da izgubim svoje partnere u Evropi i naša kompanija bi morala da pređe na lokalna tržišta ili u Aziju“, rekao je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.