Više od polovine zaposlenih smatra da radi u nedostojnim uslovima

Izvor: RTS, 08.Okt.2018, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od polovine zaposlenih smatra da radi u nedostojnim uslovima

Kriza, nezaposlenost, strah od gubitka posla i prosečne zarade nedovoljne za osnovne troškove života, uslovili su da gotovo 60 odsto zaposlenih u Srbiji smatra da ne radi u dostojanstvenim uslovimaa. To su rezultati ankete koju je na dve i po hiljade radnika uradila grupa sociologa iz Centra za razvoj sindikalizma i sindikata "Nezavisnost". U Uniji poslodavaca kažu da zarade u skorije vreme ne mogu biti na nivou EU, ali da se sve više radi na zaštiti radnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dostojanstvenim radom smatra se ugovoren stabilan i bezbedan posao na kome vas ne mobinguju i ne šikaniraju, u kome je vaša ličnost poštovana, imate zaštitu na radu, pristojnu zaradu od koje možete da živite, i pravnu zaštitu.

Sindikati u Srbiji procenjuju da približno petina svih zaposlenih radi na "crno". Skoro trećina firmi, uključivši i javni sektor, zapošljava radnike bez ugovora, ne isplaćuje im redovno zarade, zdravstveno i socijalno osiguranje, niti imaju zaštitu od nezakonitog otkaza. 
Zarada zaposlenih bez ugovora je, prema istraživanjima, za polovinu manja u odnosu na formalno zaposlene. Novi Zakon o radu je, tvrde sindikati, pored smanjenja radnih prava značio i dva do tri odsto manje zarade, ali krivac nije samo aktuelna vlast. 
Srećko Mihajlović iz Centra za razvoj sindikalizma podseća da su promene koje su dovele do smanjivanja radničkih prava počele sa Zakonom o radu iz 2001. "Tada je procenat u izbornom telu onih koji su danas na vlasti, bio minoran, a nečiji drugi procenti su bili nebu pod oblake. Stvar se obrnula, ali jedno je ostalo isto, trend smanjivanja radničkih prava je nastavljen", ističe Mihajlović.
Polovina zaposlenih smatra da se radna prava u ovoj zemlji ne poštuju ili poštuju vrlo malo, a dve trećine njih smatra da današnja vlast zastupa interese kapitalista, a ne radnika.
"To govori da smo se sveli na najosnovnije. Niko više ne pominje participaciju u odlučivanju, pa da mu to smeta, niti misli, jer veliki broj ljudi je ubeđen da, od univerziteta do medija, da je bolje za čoveka da karijerno napreduje, da sluša, da je dobar sa onima gore, nego da se trese po sindikatu i da nešto protestuje", ukazuje Zoran Stoiljković iz UGS "Nezavisnost".
U Uniji poslodavaca smatraju da u pogledu dostojanstvenog rada situacija ide nabolje. 
Boban Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da je Ministarstvo rada vrlo aktivno i da se sindikati neprekidno bave tom temom. "Unija poslodavaca je apsolutno raspoložena da da sve od sebe da se položaj zaposlenih popravi", dodaje Atanacković. 
Dodaju da hitno treba rešavati uzroke povećanog broja smrtnih ishoda na radu. 
Prema rečima Atanackovića, te stvari treba da se suzbiju, tako što će se suzbiti rad na crno u najvećoj meri. "Pre svega, imali smo prilike da vidimo da su mnogi koji su stradali bili neprijavljeni, da su radili na crno", naglašava Atanacković.
Sve češće radnici se angažuju "fleksibilno", tako da poslodavci smanjuju troškove rada, povećavaju konkurentnost na tržištu, ali i ugrožavaju radnike.
Pored zarada, radnicima najviše smetaju loši uslovi rada, neisplaćivanje bolovanja, skraćivanje bolovanja i godišnjih odmora. 
Iako petina zaposlenih ima sindikalnu svest i veruje da može organizovanjem radnika da pomogne sebi, njihova energija nestaje u podeljenosti velikog broja sindikata.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.