Vilhelm: Nemačka pomaže koliko može

Izvor: RTS, 18.Maj.2014, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilhelm: Nemačka pomaže koliko može

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da su u Nemačkoj veoma potreseni zbog katastrofe koja je zadesila Srbiju, a da je pomoć te zemlje već stigla u Srbiju.

Želim da kažem da smo veoma potreseni zbog ove katastrofe ali dobro je videti koliko su brzo mnoge zemlje odgovorile na molbu Srbije, rekao je Vilhelm u izjavi Tanjugu.

Ukazujući da Nemačka pruža pomoć u okviru Evropske unije, on je ocenio da je dobro što članice Unije koordinišu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svoje delovanje preko Evropske komisije u Briselu, jer se tako izbegava da više zemalja ponudi istu pomoć.

Koordinacija je veoma važna, pomoć je koordinisana sa srpskim vlastima, i to se dobro odvija, rekao je on i primetio da su se mnogi Srbi odazvali apelu srpske vlade da dođu i pomognu.

"Dobro je videti međunarodnu, ali i nacionalnu solidarnost", istakao je on.

Vilehlm je naveo da je Nemačka je odmah poslala tri pumpe visokog kapaciteta, koje su već stigle u subotu veče i koje već rade u Lazarevcu.

Prema njegovim rečima, elektrana još uvek radi ali čitava oblast gde je ugalj je ugrožena vodom i postoji opasnost da ugalj ne može da se koristi za elektranu, zbog vode.

"Mislim da ima zaliha uglja za još sedam dana, ako se voda nastavi i posle toga, elektrana će biti zatvorena", dodao je Vilhelm.

Kako je rekao, srpske vlasti odlučuju gde je najbolje da se upotrebe naše mobilne pumpe i sada je to u Kolubari, Lazarevcu.

Na terenu je 16 nemačkih stručnjaka, tu su pumpe koje mogu da ispumaju 25.000 litra vode u minutu tako da su veoma efikasne, rekao je Vilhelm.

Pomoć su pružile i nevladine organizacije u Nemačkoj poput "Help-a", važno je pomenuti da su i nemačke kompanije u Srbiji poput "Hemofarma", "Metroa" i drugih donirale pomoć.

"Hemofarm" je obezbedio pomoć u lekovima u vrednosti od 48 miliona dinara, a "Metro" je donirao vodu i druge namirnice...

"Pokušaćemo da pomognemo koliko god budemo mogli", zaključio je Vilhelm.

On je podsetio da je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer stavio na raspolaganje 350.000 evra za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemački ambasador: Pomoći ćemo koliko budemo mogli

Izvor: Blic, 18.Maj.2014

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da su u Nemačkoj veoma potreseni zbog katastrofe koja je zadesila Srbiju, a da je pomoć te zemlje već stigla u Srbiju...- Želim da kažem da smo veoma potreseni zbog ove katastrofe ali dobro je videti koliko su brzo mnoge zemlje odgovorile na molbu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.