Izvor: Nezavisne Novine, 09.Maj.2018, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vigemark: Raznolikost i solidarnost - osnovne vrijednosti koje krase EU

SARAJEVO - Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je na prijemu povodom Dana Evrope da su raznolikost i solidarnost osnovne vrijednosti koje krase EU, ističući da lokalne zajednice u BiH u kojima je stanovništvo raznoliko imaju, u prosjeku, veće prihode nego ostale opštine.

Vigemark je naglasio da je EU najuspješniji projekat u Evropi koji dijeli zajedničke vrijednosti.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je ukazao na značaj predstojećeg samita EU - zapadni Balkan u Sofiji koji se prvi put nakon 15 godina održava u regionu.

Vigemrk je poručio političkim elitama u BiH da ne oduzimaju dignitet građanima svoje zemlje, kako je oni ne bi napuštali i tražili ga negdje drugo.

"Oni mogu biti mnogo srećniji i produktivniji ako odluče da svoju budućnost grade ovdje. Vašim građanima morate ponuditi nešto više i smislenije od pukog patriotizma i nešto produktivnije i konstruktivnije od ovih beskrajnih političkih prepucavanja ukoliko želite da građani ostanu ovdje i daju doprinos privredi, sportu, kulturi i političkom životu ove zemlje", poručio je Vigemark.

On je naglasio da je članstvo BiH u EU izvanredna prilika, ali da je nepohodno motivisati birače da naprave neophodnu promjenu kako bi razumjeli zašto su nekad potrebne teške reforme koje će imati u suštini pozitivne i dugoročne efekte.

Vigemark je poručio da je neophodno impresionirati EU i njene zemlje članice i uvjeriti ih da je BiH opredijeljena da zauzme punopravno mjesto članice Unije.

Dan Evrope slavi se 9. maja povodom istorijske "Šumanove deklaracije" koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU. Robert Šuman je 9. maja 1950. godine predstavio svoj prijedlog kreiranja organizovane Evrope.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.