Viđen za tužioca

Izvor: Danas, 12.Avg.2015, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viđen za tužioca

Prištinski mediji koji nedeljama unazad spekulišu o svim (ne)mogućim detaljima u vezi sa radom budućeg specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, nezvanično tvrde da će glavni tužilac ovog suda biti aktuelni glavni tužilac Specijalnog istražnog tima EU američki advokat i pedagog Dejvid Švendiman.

 Kao pokriće za ovu vest navode da Švendiman već godinu dana predvodi krivičnu istragu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u vezi sa navodima o ratnim zločinima i organizovanim kriminalom sadržanim u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, te da kao bivši međunarodni stručnjak za prostor BiH "odlično poznaje zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije". Specijalni istražni tim ne komentariše najave prištinskih medija, tako da se zvanično ne zna da li je Švendiman zaista viđen za glavnog tužioca specijalnog suda na KiM, u čijoj bi kancelariji u Hagu trebalo da se saslušavaju svedoci i, najverovatnije, održe prva suđenja.

U njegovoj zvaničnoj biografiji ističe se da ovaj "kandidat" prištinskih medija (da li samo njihov?) iz američke države Juta, iza sebe ima bogato profesionalno i akademsko iskustvo u radu na najvišim nivoima u međunarodnom i američkom krivičnom pravu, kao i da se bavi pravnim, političkim i praktičnim posledicama sudskih procesa. Pre dolaska na čelo Specijalnog istraživačkog tima, na mesto američkog kolege Džona Klinta Vilijamsona, koji je utvrdio da postoje "ubedljivi dokazi za podizanje optužnice protiv nekih bivših pripadnika višeg rukovodstva bivše OVK", Švendiman je službovao u Avganistanu i BiH, zastupao američkog državnog tužioca u vezi sa Olimpijskim igrama u Seulu, Salt Lejk Sitiju i Atini, obavljao poslove Ministarstva pravde SAD u Bangladešu, Vijetnamu, Bahreinu i na Tajlandu.

Ukoliko se medijske najave pokažu kao tačne, Švendimana očekuju, prema specijalnom sudu podjednako neraspoloženi opozicija i deo vladajućih stranaka kosovskih Albanaca, potencijalni optuženici među kojima ima aktuelnih kosovskih ministara, poslanika, kandidata za budućeg predsednika Kosova i uticajnih opozicionara, promenljive međunarodne okolnosti i odnos snaga na terenu, čemu treba dodati i eventualan uticaj stranih obaveštajnih službi, koje bi mogle da štite svoje "igrače" iz OVK, na šta upozoravaju pojedini srpski političari na KiM.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.