Vestervele: Geografska mapa jugoistočne Evrope je iscrtana

Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele: Geografska mapa jugoistočne Evrope je iscrtana

Jeremić :Spremni smo za konstruktivne razgovore i o rezoluciji, ali ne možemo da stanemo iza zaključka kojim bi se potvrdila nezavisnost Kosova

Poseta nemačkog ministra inostranih poslova Gvida Vestervelea Beogradu, najavljivana u pojedinim medijima kao pokušaj da se na Srbiju izvrši pritisak da promeni tekst rezolucije o Kosovu koju je podnela Generalnoj skupštini UN, ipak, nije zatvorila vrata za dogovor. Nakon Vesterveleovog susreta sa predsednikom Borisom Tadićem saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da su se „složili da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da je Nemačka za Srbiju jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera”.

Tadić je, kako je navedeno, preneo Vesterveleu da Srbija računa na pomoć EU za rešenje pitanja Kosova i istakao da se zalaže da se do rešenja dođe dijalogom Beograda i Prištine. Kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, Tadić je rekao da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri i da je Nemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Nemački šef diplomatije prethodno je poručio da se „Evropska unija zalaže za direktne razgovore Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima i o boljim uslovima života na Kosovu, ali oni treba da se vode u Briselu, a ne u Njujorku”. On je nedvosmisleno rekao i da Srbija treba da se suoči sa nezavisnošću Kosova. „Nezavisno Kosovo je realnost i mišljenje Međunarodnog suda pravde je to jednoznačno potvrdilo. Geografska mapa jugoistočne Evrope je iscrtana i završena”, naglasio je Vestervele pred studentima u rektoratu Beogradskog univerziteta gde je učestvovao na panel diskusiji „Privreda Srbije na putu ka EU – šansa, izazovi i prepreke”, kojom je počeo jednodnevnu posetu Beogradu.

Ovakvu poruku Vestervele, međutim, nije preneo predstavnicima političkih partija a kojima se potom sastao. Nakon susreta za srpskim kolegom Vukom Jeremićem, nemački ministar je naglasio da Nemačka podržava put Srbije u EU, ali da je na tom putu potrebno ispuniti kriterijume i standarde unije, a jedan od kriterijuma su i dobrosusedski odnosi u regionu. „To je put u političku zajednicu, pa je prema tome važna saradnja i izbalansirana politika ka unutra i spolja”, rekao je šef nemačke diplomatije.

Ministar Jeremić je nemačkom kolegi odgovorio da je Srbija spremna za konstruktivne razgovore o svemu, ali da neće povući rezoluciju o Kosovu koju je podnela Generalnoj skupštini UN.

„Spremni smo za konstruktivne razgovore o svemu, pa i o rezoluciji, ali ne možemo da stanemo iza zaključka koji bi eventualno bio donet, a kojim bi se potvrdila nezavisnost Kosova”, istakao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Vesterveleom.

Na novinarsko pitanje šta Srbija gubi, a šta dobija ako ne posluša njegov savet, Vestervele je rekao: „Veoma je važno da se pokaže fleksibilnost i spremnost na ustupke, a ne da se ide na konfrontacije”. Prema njegovim rečima, EU otvara izuzetno velike šanse za ekonomski i svaki drugi razvoj Srbije, a to je cilj za koji vredi intenzivno raditi. „EU je projekat koji će biti dovršen kad sve zemlje zapadnog Balkana budu njene članice i to je naš cilj”, zaključio je nemački ministar.

Jeremić je zahvalio Vesterveleu na podršci na putu ka EU. „Srbija ne može postati član EU bez pune podrške Nemačke i to je od ključnog značaja”, kazao je Jeremić i konstatovao da je razumevanje između Berlina i Beograda posle današnjih susreta bolje. Ministar Jeremić rekao je i da se sa svojim nemačkim kolegom nije saglasio o svim pitanjima o kojima je danas bilo govora, ali da će se razgovori, naročito oni koji se tiču budućnosti celog regiona zapadnog Balkana, nastaviti, kao i da su odnosi između Beograda i Berlina danas bolji nego pre ovog susreta.

Gvido Vestervele je nakon razgovora sa Jeremićem rekao da je u Beogradu vodio „veoma intenzivne razgovore o konkretnim pitanjima”, kao i da je u centru njegove posete bila razmena mišljenja sa predsednikom Tadićem.

Privredna saradnja dveju zemalja bila je jedna od tema i sastanka nemačkog ministra sa premijerom Mirkom Cvetkovićem koji je Vesterveleu, kako se navodi u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, preneo da Nemačka ima veliki značaj za Srbiju, kao politički i ekonomski partner. Cvetković je pri tom istakao da je dijalog jedini put za pronalaženje rešenja pitanja Kosova i da je Srbija spremna da se o svemu blisko konsultuje s EU.

------------------------------------------

„Politika” saznaje

Dogovor o rezoluciji

Srbija i Evropska unija će pokušati da kroz rezoluciju nađu rešenje za otvaranje dijaloga Beograda i Prištine o spornim pitanjima. To će reći da bi Beograd i Brisel našli način kako da se modifikuje rezolucija Srbije poslata u Ujedinjene nacije.

Do dogovora je očigledno stalo i Beogradu i Briselu, koji je u srpsku prestonicu poslao Vestervelea čija je stranka u Nemačkoj najprilježniji zagovornik ulaska Srbije u EU.

Dogovor o rezoluciji, dakle, suština je razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića i Gvida Vestervelea, ministra spoljnih poslova Nemačke, saznaje „Politika” u vrhu vlasti.

Razgovor između dvojice političara izvor „Politike” opisuje kao „pun razumevanja i prijateljski”.

------------------------------------------

Bogdanović: Za Srbiju status Kosova nije rešen

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je juče da za Srbiju pitanje statusa pokrajine nije rešeno i da je potrebno obnoviti dijalog kako bi se rešila sva sporna pitanja. Komentarišući izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Bogdanović je na konferenciji za novinare rekao da ga stav Gvida Vestervelea ne iznenađuje, jer je Nemačka priznala nezavisnost Kosova i nije realno očekivati da njen predstavnik podrži stavove Srbije.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije Bogdanović je rekao da nije moguće postići mirno rešenje na Kosovu, ali ni na celom prostoru zapadnog Balkana, ukoliko se jednoj strani ispune svih zahtevi, a druga strana sve izgubi.

On je dodao da je, baš zbog toga, potrebno nastaviti pregovore i da je to stav koji će Srbija zastupati u Ujedinjenim nacijama.

Beta

objavljeno: 27.08.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.