Vest iz Brisela - oduševljenje u Zagrebu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vest iz Brisela - oduševljenje u Zagrebu

ZAGREB, BRISEL -

Šef Sabora Luka Bebić i predsednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Evropskom unijom Vesna Pusić pozdravili su danas odluku Evropske komisije da predloži zatvaranje i poslednja četiri poglavlja pregovora Hrvatske i EU i preporuči prijem Hrvatske u punopravno članstvo.

Šef sabora podsetio je da je proces pristupanja formalno počeo 2001. godine, pri čemu su pregovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trajali skoro šest godina.

EU bi na samitu 23. i 24. juna trebalo da odluči hoće li Hrvatska postati njena 28. članica 1. jula 2013. godine.

"U procesu je o svim bitnim pitanjima postignut nacionalni konsenzus i to je urodilo rezultatima", rekao je i dodao da je "najvažniji deo posla zaključen ili će se zaključiti danas ili za koji dan".

"Hrvatska ulazi u jednu novu fazu, fazu kad 20 godina od proglašenja svoje nezavisnosti može utvrditi da je put bio težak, da je bio pun problema. Bilo je rata, bilo je poratnih vremena, ali smo prilagodili i naše zakonodavstvo i prilagodili naš ukupni sistem vrednostima EU. To je nešto što se može bez lažne skromnosti proglasiti kao veliko dostignuće mlade hrvatske države u čemu su učestvovali svi građani", rekao je novinarima Bebić.

"Ne očekujem da će se datum ulaska u članstvo menjati iako ga mora potvrditi savet EU 24. juna", rekla je Pusićeva koja veruje da će "Hrvatska zadovoljiti standarde".

"To bi trebao biti minimum, a ne naš maksimum. Naše ambicije moraju stoga biti puno veće, pre svega u smislu zaštite ljudskih prava", rekla je Pusićeva.

Vest da je Evropska komisija predložila zatvaranje i poslednja četiri poglavlja pregovora Hrvatske i EU i preporučila primanje Hrvatske u punopravno članstvo 1. jula 2013. godine zauzela je glavna mesta na portalima i elektronskim medijima, kao i izjave šefa EK mauela Žoze Baroza i komesara za proširenje Štefana Filea.

"Evropska komisija završila je svoj deo posla u pregovorima s Hrvatskom i preporučiće članicama Europske unije da i službeno zaključe pregovore", rekao je File u Briselu i dodao da je posao Komisije završen, a da je na zemljama članicama EU da odluče o službenom zaključenju pregovora.

Mediji su preneli i podsećanje britanskog Bi-Bi-Sija da će Hrvatska biti pod lupom zbog poglavlja o pravosuđu, za koje se, u slučaju Bugarske i Rumunije, pokazalo da je vrlo osetljivo jer te dve zemlje do danas nisu ispunile sve evropske standarde.

Evropska komisija predložila je danas da se zaključe preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, što otvara put za njeno pristupanje EU 1. jula 2013. godine ukoliko Savet ministara odobri taj predloženi datum.

"Danas je istorijski dan za Hrvatsku i za EU", izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Hrvatska je pregovore o pristupanju započela 2005. godine.

Kako je saopštila Komisija, Barozo je rekao da je današnja odluka za Hrvatsku "znak i ostatku Jugoistočne Evrope" i dodao da to pokazuje da proširenje funkcioniše, da je EU ozbiljna kada je reč o onome što je obećala i da se strukturne reforme isplate.

"Nadam se zato da je napredak Hrvatske inspiracija za ostale partnere da ojačaju reformske napore i ispune ono na šta su se obavezale, u korist svog naroda", kazao je on.

Barozo je ukazao da je Komisija sa Hrvatskom vodila "teške ali fer" pregovore i osigurala da se svi uslovi, merila i kriterijumi ispune.

"Ta čvrsta posvećenost se isplatila: Hrvatska je sada spremna da krene napred. Proširenje EU zasniva se na kredibilitetu: kredibilitetu zemlje članice u poštovanju kriterijuma i sprovođenju reformi koje se očekuju i kredibilitet EU u napretku kada se ispune uslovi", kazao je Barozo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.