Veliko spremanje „Jevremovca”

Izvor: Politika, 03.Maj.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliko spremanje „Jevremovca”

Iz pretpristupnih fondova Evropske unije odobreno je 1,5 miliona evra za obnovu velikog staklenika Botaničke bašte, a radovi počinju krajem leta

Obnova velikog staklenika Botaničke bašte „Jevremovac”, koja je 1995. godine proglašena spomenikom prirode, trebalo bi da počne krajem leta. Pomoć od 1,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova Evropske unije već je odobrena, a dokumentacija pripremljena. Ostaje da nadležni iz Ministarstva prosvete i nauke sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstavnicima EU raspišu tender za izvođača radova. U upravi „Jevremovca” očekuju da će konkurs biti završen krajem leta.

– Reč je o specifičnom objektu koji ne može da se preuredi u kratkom roku, a novac namenjen „Jevremovcu” treba da se uloži do sredine 2012. godine. Kad bi radovi kojim slučajem počeli tek posle leta, to bi moglo da bude na štetu više od hiljadu vrsta biljaka, koliko ih ima u stakleniku.Zbog obnove objekta, deo biljaka ćemo morati da izmestimo iz staklenika, ali detalje još nismo utvrdili jer se još ne zna dinamikaradova – objašnjava profesor dr Petar Marin, upravnik Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac”.

Dobra vest je da se u sastavu bašte, nadomak Japanskog vrta, nalazi i mali staklenik, takozvana množara, koja će takođe biti obnovljena. Prostor od 220 kvadratnih metara koji godinama nije u funkciji mogao bi da postane privremeno utočište za mnoštvo biljnih vrsta dok bude trajala rekonstrukcija velikog staklenika, naročito za one koje su u saksijama.

– Ako obnova malog staklenika ne bude prva počela, bićemo prinuđeni da pravimo šatore ili nove improvizovane staklenike kako bismo spasli biljke od loših vremenskih uslova – precizira upravnik.

Veliki staklenik izgrađen je 1892. godine. Prvi i poslednji put temeljnije je rekonstruisan sedamdesetih godina prošlog veka. Pre nekoliko godina grad je uložio novac u daljinsko grejanje, napravljene su kapijai ograda, instalirana dekorativna rasveta, hidrantska i protivpožarna mreža, kao i kišna kanalizacija. Grad je finansirao i izradu glavnog projekta rekonstrukcije koja će uslediti. 

U stakleniku površine 550 kvadratnih metara ima više od hiljadu vrsta biljaka koje zahtevaju adekvatnu negu. Pod staklenim krovom bi u toku zime trebalo da bude barem 15 stepeni Celzijusovih, da bi sve funkcionisalo kako treba. Razgledanje ove botaničke riznice moguće je samo za organizovane grupe posetilaca, i to uz pratnju vodiča. Boravak je moguć jedino u centralnom delu gde je kupola obezbeđena mrežama.

-----------------------------------------------------

Svi projekti završeni

Iz Evropskog fonda Ministarstvo prosvete i nauke za ulaganje u infrastrukturu u visokom obrazovanju Srbije dobilo je oko 21 milion evra. Kako su nam u Ministarstvu prosvete i nauke rekli, svi projekti i planovi za pretpristupni fond Evropske unije su završeni.

– Sada je Evropska komisija napravila listu za izbor konsultanta sa kojim ćemo raditi na ovim projektima. Do 15. juna biće odabran evropski konsultant koji će potom pregledati naše planove i raspisati tender. Za jedno mesec, dva trebalo bi da se počne s realizacijom projekata, a mi ćemo insistirati da staklenik u Botaničkoj bašti bude prvi na listi – kaže Zoran Trninić, pomoćnik ministra za investicije, učenički i studentski standard i javne nabavke Ministarstva prosvete i nauke.

M. Brakočević B. Vasiljević

objavljeno: 04.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.