Velika Britanija danas – protesti u 50 gradova i funta koja tone

Izvor: RTS, 31.Avg.2019, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija danas – protesti u 50 gradova i funta koja tone

Protesti protiv suspenzije parlamenta i mogućnosti tvrdog Bregzita održani su širom Velike Britanije. Bivši konzervativni premijer Džon Mejdžor pridružio se inicijativi da se odluka vlade Borisa Džonsona obori na Ustavnom sudu. Parlament ima samo nedelju dana da zakonski spreči izlazak Britanije iz Evropske unije bez sporazuma 31. oktobra. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Demonstriralo se u više od 50 britanskih gradova. Organizacija "Druga Evropa je moguća" okupila je desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi, koji protestuju zbog odluke vlade Borisa Džonsona da suspenduje rad parlamenta između 9. septembra i 14. oktobra.

"Ovo je državni udar. Parlament je i ranije bio raspuštan, ali nikada usred ustavne krize kakva je ova", navodi Ken Boldri iz Laburističke stranke.
Teo Šarif iz Socijalističke partije Velike Britanije navodi da demonstranti moraju da se bore da izbace torijevce iz parlamenta, a za Korbinovu vladu i socijalističku politiku.
"Tada će Korbin biti u stanju da do kraja dovede pregovore o povlačenju iz Evropske unije, socijalistički sporazum o Bregzitu u interesu radnika i mladih", dodaje Šarif.
U ovom trenutku Britanija je podeljenija i više na ulicama nego što je to možda bila i u vreme Margaret Tačer. Sa Irskog ostrva stiže vest da, što se njih tiče, stav Borisa Džonsona o otvorenosti ili zatvorenosti irske granice posle Bregzita jeste jasan i glasan, ali i potpuno nerazuman, te time Dablin poručuje da bilo kakav sporazum za ovo kratko vreme ostaje malo verovatan.
"Bregzit ugrožava mirovni sporazum u Severnoj Irskoj, mirovni proces i jake veze i odnose izgrađene u poslednjih 25 godina", smatra Piter iz Dablina.
Elenor iz Dablina ukazuje da je Severna Irska postkonfliktno društvo, dodajući da je retorika tvrdih Bregzitera izuzetno uvredljiva i narušava odnose dveju zajednica na Severu Irske.
"Kažu da će krajem oktobra obustaviti slobodu kretanja prema EU. Nije usvojen zakon o zaštiti evropskih građana, koji nisu aplicirali za trajno useljenje. Verovaćemo tek kada vidimo vladin zakon", navodi Nikol Vevers, aktivistskinja pokreta "Tri miliona" za zaštitu prava građana EU u Velikoj Britaniji.
Za to vreme društvene podele su sve dublje, a cene nekretnina u Londonu i širom Britanije, kao i funta, nastavljaju da padaju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.