Vazdušna operacija u Libiji se pretvara u kopnenu

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2011, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazdušna operacija u Libiji se pretvara u kopnenu

21.04.2011. - Vojna agresija zapadnih zemalja NATO-a u Libiji

Upad Zapada u Libiju već je započeo, a moguća kopnena operacija snaga koalicije će biti nastavak ove politike samo drugim sredstvima. Takvog mišljenja se pridržavaju ruski eksperti, analizirajući spremnost Brisela da uputi u Libiju kopnene trupe za podršku humanitarne misije UN u Tripoliju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Šef evropske diplomatije Ketrin Ešton je saopštila da je EU spremna da uputi do hiljadu vojnika u zonu konflikta. U medijima se već čula inforamcija da zemlje NATO-a razrađuju plan kopnene operacije u Libiji. Ona može da započne krajem aprila-početkom maja. Pri tome zapadna koalicija na sve načine podvlači: operacija neće započeti pre nego što stigne zahtev od UN. U njoj su spremne da učestvuju Francuska, Italija i Velika Britanija. Nemačka nije.

Rukovodilac Centra za arapska i islamska istraživanja Instituta za orijentalistiku RAN Aleksandar Filonik sklon je da vidi nameru EU da čuva konvoj UN sa humanitarnom pomoći kao najavu kopnene operacije.

Takva varijanta nije isključena, mnogi indirektni podaci svedoče o takvoj mogućnosti. Može se u principu smatrati početkom kopnene operacije iskrcavanje desatnih grupa sa brodova. One deluju već ne samo na obali Libije, već i proniču u dubinu teritorije u cilju nekakvog izviđanja. Moguće da traže kontakte među lokalnim elitama i autoritetima koji će kasnije moći da se koriste kao potencijala snaga za sopstvenu podršku.

U utorak je Velika Britanija objavila da će uputiti u Bengazi svoje vojne savetnike. Vojni instruktori će konsultovati takozvani Nacionalni prelazni savet, koji su Francuska, Britanija, Italija i Katar priznale legitimnom vlašću. A to nije ništa drugo do učešće de-fakto u građanskom ratu na strani opozicije, što je kršenje mandata UN, izjavio je ekspert Instituta za orijentalistiku RAN Aleksej Podcerob.

Trenutno se dešava vojna agresija zapadnih zemalja NATO-a u Libiji. One učestvuju u borbenim dejstvima na strani pobunjenika, umesto da osiguravaju zonu zabranjenu za letove, bombarduju tehniku i borbene strojeve libijske vojske.

Ruski politikolog Aleksej Malašenko smatra da mada EU formalno govori samo o praćenju konvoja humanitarne pomoći, u praksi će se to pretvoriti u sukob sa onima koji budu ometali dostavu tereta. A ako pogine evropski vojnik ili predstavnik UN, to će biti izgovor za početak kopnene operacije.

Francuski političari, koji pozivaju na hitno rešavanje libijskog problema, sve češće govore da bi radi toga dobro bilo izaći na kraj sa Gadafijem ne samo na nebu, već i na kopnu i moru.

Ipak SB UN nikada nije postavljao za cilj smenu režima u Libiji, podsetio je juče ministar inostranih poslova RF Sergej Lavrov. I zato oni koji sada u suštini koriste usvojenu rezoluciju za opravdavanje upravo ovog cilja krše mandat koji je odobiro SB UN, podvukao je ministar. Nevolja je u tome što videvši takav stav Zapada, opozicione snage u Libiji odbijaju da sednu za sto pregovora. Moskva je pozvala SB UN da podstiče ne konfrontaciju, već hitan početak dijaloga. Samo političari i društveni krugovi Libije mogu međusobno da se dogovore kako dalje da žive u svojoj zemlji, ubeđen je Lavrov.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.