Varhelji: Pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom za nekoliko sedmica

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varhelji: Pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom za nekoliko sedmica

Evropska unija bi mogla da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom u roku od nekoliko sedmica, jer su obe zemlje ostvarile dobar napredak u svojim pripremama, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.
Francuska, koja je blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Tiranom i Skopljem u oktobru, nagovestila je ranije u februaru, da bi razgovori o članstvu mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da započnu ako im Evropska komisija da pozitivnu ocenu u martu, preneo je Rojters.

Varhelji je rekao da je izveštaj Evropske komisije, koji bi trebalo da bude objavljen sledeće nedelje, ohrabrujući.
"Postignut je ozbiljan napredak u obe zemlje", rekao je Varhelji nakon sastanka ministara inostranih poslova država Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu.
"Ja sam vrlo ohrabren činjenicom da su se ove dve države odlučile da ubrzaju (svoje pripreme)", istakao je on.
"Nadam se da ću ovim izveštajem uveriti države članice u to da su oni spremni i mi bi trebalo da budemo spremni za otvaranje pregovora", rekao je Varhelji i dodao da se nada "veoma mnogo da će pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom početi narednih sedmica".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Varheji: Prioritet Evropske komisije je da Zapadni Balkan postane deo EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020

Prioritet za Evropsku komisiju je da Zapadni Balkan bude što je moguće bliže i da postane deo Evropske unije, izjavio je danas komesar EU za proširenje Oliver Varheji na sastanku ministara inostranih poslova država Višegradske grupe i Zapadnog Balkana...Zapadni Balkan nije samo u našem susedstvu,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.