Varhelji: Nezaobilazna integracija Roma u regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020, 18:49

Varhelji: Nezaobilazna integracija Roma u regionu

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji poručio je danas zemljama Zapadnog Balkana da je integracija Roma neohodna i nezaobilazna i da je njihovo uključivanje naročito važno u oblasti obrazovanja i na tržištu rada.

Varhelji je to rekao u Tirani na otvaranju ministarskog sastanka o integraciji Roma, na kojem je glavna tema bio napredak u sprovođenju Deklaracije o integraciji Roma, koju su lideri sa Zapadnog Balkana usvojili prošle godine u Poznanju.

Varhelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izrazio uverenje da će novi ekonomski i investicioni plan Evropske unije za Zapadni Balkan imati direktan uticaj na sposobnost regiona da izradi i razvije svoj ljudski i preduzetnički potencijal.

"Poštovani ministri, vaše lično angažovanje na integraciji Roma je neophodno i nezaobilazno", poručio im je komesar i naveo:

"Naslanjajući se na postignuća u provođenju Deklaracije iz Poznanja očekujem da ćete Vi i Vaši lideri na narednom samitu u Sofiji potvrditi svoju opređeljenost da se ostvare rezultati u važnim oblastima, naročito u oblasti obrazovanja Roma i njihovog uključivanja na tržište rada".

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da mu je drago da vidi da postoji politički angažman i da se sprovodi ono što je dogovoreno u Poznanju.

"Socijalne posledice pandemije povećale su potrebu da se uzajamna saradnja proširi i produbi, zajedno sa EU, kako bi se postigla puna uključenost romske zajednice", rekao je Rama.

Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da integracija Roma ne bi trebalo biti pitanje empatije prema jednoj ugroženoj grupi, već pitanje principa jednakog postupanja prema svim građanima Zapadnog Balkana.

"Drago nam je da je naša inicijativa za podsticanje razvoja ljudskih potencijala u sklopu programa povezanosti Berlinskog procesa, odnosno konkretno za jačanje njene socijalne dimenzije, postala stvarnost", rekla je Bregu, a saopštilo Veće za regionalnu saradnju.

Navodi i da je Evropska unija efikasno odgovorila na poziv Zapadnog Balkana da predvidi važniju ulogu partnera iz regiona u strategiji EU za Rome nakon 2020. i da nastavi da podržava Zapadni Balkan u provođenju Deklaracije iz Poznanja.

Ta deklaracija postavila je važne ciljeve koje bi vlade trebalo da postignu pre nego što se pridruže Evropskoj uniji, s obzirom da Romi predstavljaju najosjetljiviju grupu stanovništva našeg regiona.

Oko 88 odsto Roma živi u teškoj materijalnoj oskudici, samo je 16 odsto njih je zaposleno, a skoro 10 odsto nema ličnu kartu.

Direktor Kancelarije za romske inicijative fondacije "Otvoreno društvo" Željko Jovanović rekao je da ukoliko se pronađe način da se legalizuju kuće, podrže sakupljači otpada, ako se podrže ulični prodavci, sezonski radnicu, umetnici, muzičari, onda se može povećati njihova sigurnost, prihodi i produktivnost.

"To im onda može pomoći da pređu u domen kružne i ekološke industrije, umesto da ih ignorišemo i guramo dublje u neizvesnost i siromaštvo", rekao je Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.