Varhelji: EU da shvati tešku poziciju Srbije koja je pred velikim izazovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2022, 21:24

Varhelji: EU da shvati "tešku poziciju Srbije koja je pred velikim izazovima"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozvao je danas Evropsku uniju da shvati "tešku poziciju Srbije koja je pred velikim izazovima" u trenutnim geopolitičkim okolnostima nastalim kao posledice ruske agresije na Ukrajinu.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), u govor pred Evropskim parlamentom u kojem je održana sesija posvećena proširenju, Varhelji je takođe pozvao Beograd da pokaže jasnu posvećenost Uniji.

"Pitanje sankcija (Rusiji) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo je simptom problema. Zato treba da smo u potpunosti spremni da podržimo Srbiju u daljem usklađivanju s politikama EU povodom ruskog rata u Ukrajini. To bi trebalo da nas dovede i do jasne posvećenost Srbije EU, kao i rezultatima u dijalogu s Prištinom", rekao je Varhelji.

Na seisiji u Evropskom parlamentu učestvovali su i poslanici nacionalnih parlamenata, kako iz članica EU, tako i iz zemalja koje pripadaju procesu proširenja, odnosno Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija.

Varhelji je naglasio da u trenutnom promenjenom geopolitičkom kontekstu Zapadni Balkan ostaje prioritet Brisela.

"Posvećeni smo, više nego ikada, da ceo region uvedemo u EU. Sada je više nego ikada važno da na tome radimo ne samo brzo, već uz svu posvećenost i volju", poručio je Varhelji.

Pozvao je na jačanje regionalne saradnje kao jedini način da se iskoristi višemilionski investicioni plan EU.

Ova saradnja, smatra evropski komesar, može da se realizuje, bilo kroz Berlinski proces, zajedničko regionalno tržište ili Otvoreni Balkan.

Inicijativu Otvoreni Balkan, koja se prvobitno zvala Mini Šengen, pokrenuli su u novembru 2019. u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Ova inicijativa radi na slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala između zemalja članica.

"Svako ko podriva ili blokira regionalnu saradnju, zasnovanu na pravilima EU i uz prisustvo EU, podriva i ekonomski i investicioni plan i napredak regiona", naveo je Varhelji.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.