Varhelji: Srbija je spremna da se brže kreće ka EU

Izvor: B92, 23.Apr.2021, 14:27

Varhelji: Srbija je spremna da se brže kreće ka EU

Oliver Varhelji kaže da je budućnost Srbije u EU, a da su i Evropska komisija i vlasti u Beogradu spremne da rade na ubrzanju evropskog puta Srbije.

Evropski komesar za proširenje ističe da je Srbija spremna da se brže kreće.

”Srpska vlada radi naporno da bi ostvarila napredak ne evropskom putu. Sada imamo jedinstvenu priliku za to, uz snažnu Vladu Srbije, koja je podržana snažnom parlamentarnom većinom. Spremni smo da pomognemo brži napredak i znamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Srbija spremna da se brže kreće”, kaže Varhelji.

On je, povodom potpisivanja paketa od 86 miliona evra bespovratne pomoći Evropske unije Srbiji, koja dolazi iz programa pretpristupne pomoći (IPA) za 2020. godinu, naglasio da su u pitanju sredstva koja će u srednjoročnom i dugoročnom periodu pomoći oporavak Srbije, njeno usklađivanje sa standardima EU i reformske procese u zemlji.

"Prvenstvena namena ovih sredstava je podrška ekonomiji i zaštiti životne sredine”, kaže Varhelji.

On podseća da je EU bila uz Srbiju od samog početak pandemije kovida 19, prvo kroz donacije zaštitnog materijala, respiratora, a da su prošle nedelje dogovorene i prve isporuke vakicna Fajzer za Srbiju i zemlje regiona iz programa EU.

”Srbija jako dobro stoji kada je reč o kampanji vakcinacije. Vi ste sa pravom ponosni na to. Obezbedili ste vakcine za vaš narod i podelili ih sa regionom. Na tome smo vam zahvalni”, zaključio je Varhelji.

Komesar za poširenje podseća da je EU u poslednje dve decenije uložila 450 miliona evra u zdravstveni sektor Srbije, pri čemu su izgrađene ili obnovljene 34 bolnice i obezbeđeno 280 vozila hitne pomoći.

On je zaključio da je za Evropsku komisiju, sa Ursulom fon der Lajen na čelu, Zapadni Balkan prioritet.

”Budućnost Srbije jeste u EU zajedno sa celim regionom. Zajednička budućnost u stabilnoj i prospertitetnoj Evropi je u našem zajedničkom interesu”, zaključio je Varhelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.