Izvor: RTS, 24.Jan.2022, 20:58

Valjaonica bakra Sevojno – dobar primer poslovanja i odnosa prema zaposlenima

Valjaonica bakra Sevojno ima oko 1.200 zaposlenih i plan da zaposli nove, pre svega mlade visoko obrazovane stručnjake. Proteklu godinu završili su sa prihodom od gotovo 200 miliona evra od čega je 150 miliona profit od izvoza u zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države.
Veliki broj mladih stručnjaka otišao je iz Srbije za poslom. Ponude su imali i inženjeri Saša Milivojević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Dragan Prokopijević ali im je kažu važnije da znanjem unaprede privredu rodnog kraja.

"Nije sve u parama. Mislim da ovde vlada i neka toplina međuljudska, tako da je možda je i to više presudno", ističe Dragan Prokoprijević.
Inženjer Saša Milivojević ukazuje na to da u Valjaonici bakra postoji nasleđen sistem koji traje već šezdeset, sedamdeset godina gde se poštuju i prava radnika i godišnji odmori i praznici.
Vlasnik Valjaonice ima i američko državljanstvo, a u cilju da mlade stručnjake zadrži u zemlji, nastoji da motiviše dijasporu da ulaže u Srbiji.
Desko Nikitović vlasnik Valjaonice bakra Sevojno kaže da veoma često u Čikagu i Americi prenosi našim ljudima koji razmatraju mogućnost investiranja u Srbiju sopstvena iskustva.
"Govorim im da to treba da urade zato što potiču iz ovih krajeva razumeju i kulturu i razumeju ljude i da bi bilo dobro za Srbiju, naročito i za njih da investiraju ovde", naglašava Nikitović.
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenjuje da je valjaonica bakra primer ekonomskog značaja, odgovornog iskopavanja sirovina i njihove dalje prerade u zapadnoj Srbiji.
Iako je srpska kompanija Valjaonica bakra danas posluje po američkom modelu, iz perioda socijalizma, kao najvažnije nasleđe, sačuvan je odnos prema zaposlenima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.