Valdner: EU nakon rešavanja statusa Kosova

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valdner: EU nakon rešavanja statusa Kosova

Srbija zaslužuje da dobije status kandidata EU, ali pod uslovom da reši konflikt na Kosovu, izjavio državni sekretar Austrije. EU ne sme da zaboravi zemlje zapadnog Balkana.

Austrijska vlada je mišljenja da Srbija zaslužuje da dobije status kandidata za EU i da pregovori treba da počnu što pre, pod uslovom da Srbija reši >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << teritorijalni konflikt sa Kosovom, rekao je danas državni sekrtar vlade Austrije za evropske i medjunarodne poslove Volfgang Valdner.

On je na ekonomskom samitu u Beogradu kazao da Austrija podržava put Srbije ka EU i da, uprkos krizi, EU ne sme zaboraviti na zemlje Zapadnog Balkana.

Dačić: Prioritet Srbije članstvo u EU

Incko: Crna Gora iznenadila Brisel

Lindzi: Još ima šansi za podelu Kosova

Valdner je kazao da ne postoji alternativa saradnji EU sa zemljama jugoistočne Evrope i pored krize i podsetio da je EU u poslednjih deset godina dala Srbiji više od tri milijarde evra kroz bespovratnu i druge vidove pomoći.

On je ocenio da Srbija pitanje Kosova treba da reši kompromisom i dodao da je "nezavisnost Kosava činjenica a izazov je da se nadje fromula za sever Kosova".



"Austrija izuzetno ceni sve pozitivne korake koje je Srbija načinila u poslednje tri godine", istakao je Valdner i podsetio da je ta zemlja najveći strani investitor u Srbiji sa više od dve milijarde evra ulaganja.


To pokazuje, kako je rekao austrijski zvaničnik, da Austrija veruje u budućnost Srbije.

On je naveo da u Srbiji posluje više od 300 austrijskih firmi i da nijedna nije napustila Srbiju nakon početka krize 2008. godine.

Dačić: Postoje dva Kosova - jedno srpsko i jedno albansko

Srbija neće moći da gleda zatvorenih očiju ukoliko Vlada Kosova upotrebi silu prema Srbima na severu pokrajine. -Hoćemo li sada neki novi rat? Mi to nećemo- rekao je Dačić.Opširnije OVDE.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija zaslužuje status kandidata

Izvor: Beta, 03.Okt.2011

BEOGRAD, 3. oktobra 2011. (Beta) - Austrijska vlada je mišljenja da Srbija zaslužuje da dobije status kandidata za EU i da pregovori treba da počnu što pre, pod uslovom da Srbija reši teritorijalni konflikt sa Kosovom, rekao je u ponedeljak državni sekrtar vlade Austrije za evropske i medjunarodne...

Nastavak na Beta...

Ekonomisti: EU je i dalje najbolje rešenje za Srbiju

Izvor: Economy.rs, 03.Okt.2011

Evropska unija (EU) je i dalje, uprkos krizi kroz koju sada prolazi, najbolje rešenje za Srbiju, konstatovali su danas ekonomisti i privrednici na 11. Ekonomskom samitu u Beogradu.

Nastavak na Economy.rs...

Pantić: Država čini bolne kompromise

Izvor: Cafe.ba, 04.Okt.2011, 12:38

Srbi na Kosovu i Metohiji svjesni su činjenice da Vlada Srbije, zarad evropskih integracija i dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, mora činiti bolne kompromise na štetu svog sopstvenog naroda i na štetu teritorijalnog integriteta i to je ono što srpski narod najviše boli, izjavio je predsjednik...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.