VORLIK: STATUS KOSOVA ZAVRŠENA PRIČA

Izvor: Kurir, 03.Jun.2010, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VORLIK: STATUS KOSOVA ZAVRŠENA PRIČA

BEOGRAD - SAD podržavaju pregovore Srbije i Kosova o praktičnim pitanjima, ali ne i o statusu jer je pitanje teritorijalne nezavisnosti Kosova završena priča, izjavila je američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik.

U intervjuu za novi broj nedeljnika Ekonomist, Vorlik je rekla da je cilj SAD da pomognu u rešavanju praktičnih pitanja na Kosovu.

"Zalažemo se, zajedno sa kolegama iz EU i zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz Prištine, da se reše pitanja poput snabdevanja strujom svih žitelja Kosova, telefonije, carine, pravosuđa, odnosno da se unapredi kvalitet života ljudi. Podržavamo i ohrabrujemo saradnju i dijalog Beograda i Pristine po tim pitanjima. Ipak, kad je reč o obnavljanju pregovora o statusu, Kosovo je nezavisno i mislim da se tu ništa ne može promeniti", dodala je.

Vorlik ne očekuje ni da će ocena Međunarodnog suda pravde uticati na status Kosova.

"Međunarodni sud pravde odlučuje konkretno o legalnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova, a ne o priznavanjima nezavisnosti od strane pojedinacnih država. Iz pozicije SAD, pitanje teritorijalne nezavisnosti Kosova je rešeno. Mi podrzavamo dijalog Srbije i Kosova, ali o nekim praktičnim pitanjima koja su i dalje otvorena", rekla je.

Na pitanje da li bi američka administracija pristala na podeljeno Kosovo, Vorlik je ponovila da je za SAD "ovo pitanje rešeno" i naglasila da Vašington neće podržati "nikave napore u pravcu promene statusa, što znači ni podelu Kosova".

Svaka zemlja dobijaulaskom u NATO

Na pitanje o vojnoj buducnosti Srbije Vorlik je rekla da svaka zemlja dobija ulaskom u NATO, ali da srpski narod i vlada sami treba da odluče o tome. "Znamo da je clanstvo u severnoatlantskom vojnom savezu osetljivo pitanje za narod i vladu Srbije, tako da bi oni sami trebalo da ga reše, a vrata NATO će biti otvorena ukoliko Srbija reši da produbi ove odnose", navela je. Vorlik je podsetila da SAD snažno podržavaju evropsku integraciju Srbije precizriajući da kroz programe podrške, daju "50 miliona dolara godišnje ili milion dolara nedeljno kao pomoć da se država fokusira na neophodne reforme". U intervjuu magazinu Ekonomist uoči EMG Samita guvernera i ministara finansija u Crnoj Gori, Vorlik je navela da su SAD jedan od najznačajnijih stranih investitora u Srbiji sa uloženih više od milijardu i po dolara. Na pitanje šta bi trebalo Srbija da uradi kako bi privukla više stranih investitora, ambasadorka SAD je rekla da se trudi da što više kompanija uvidi potencijale koje ima Srbija. "Ali i ovdašnja vlada mora da radi na tome, da reši pitanja poput korupcije, da implementira zakone i regulativu koji će olakšati investitorima ulazak na srpsko tržište", rekla je Vorlik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.