VLASTI MJANMARA OZBILJNO PREKRŠILE LJUDSKA PRAVA: Evropska unija uvela sankcije protiv članova vojne hunte

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2021, 01:08

VLASTI MJANMARA OZBILJNO PREKRŠILE LJUDSKA PRAVA: Evropska unija uvela sankcije protiv članova vojne hunte

Na udaru sankcija našlo se devet članova državnog administrativnog veća

Evropska unija je danas uvela sankcije članovima vojne hunte u Mjanmaru i novopostavljenom ministru informisanja, a na udaru sankcija su se našle i dve korporacije pod kontrolom vojnog režima.

Sankcije EU predstavljaju najoštriji odgovor na vojni puč kojim je hunta 1. februara svrgnula legalno izabranu premijerku, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći.

koje je formirano dan nakon državnog udara.

Članovima tog tela i novom ministru informisanja Ju Čit Naingu EU i SAD su uvedele zabrane na putovanja i zamrzavanje finansijskih sredstava.

EU je prošlog meseca na tzv. crnu listu stavila vrhovnog komandanta vojske Mjanmara Min Aung Hlainga i Mjinta Svea koji od preuzimanja vlasti obavlja funkciju predsednika države.

- Vojne snage i vlasti Mjanmara, pod kontrolom državnog administrativnog veća, od 1. februara ozbiljno su kršile ljudska prava, ubijale civile i nenaoružane demonstrante - navodi se u saopštenju EU.

Državnim kompanijama Mjanmar Ekonomik Holding lmt. i Mjanmarska ekonomska korporacija danas su uvedene sankcije u okviru kojih se evropskim investitorima i bankama zabranjuje da posluju sa njima.

Organizacija za pomoć političkim zatvorenicima saopštila je da su mjanmarske snage bezbednosti, nakon puča ubile 715 demonstranata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.