VESTERVELE: GEOGRAFSKA KARTA  BALKANA DOVRŠENA

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VESTERVELE: GEOGRAFSKA KARTA BALKANA DOVRŠENA

BERLIN - Ministar spoljnih poslova Nemačke Gido Vestervele rekao je da Nemačka "bez ograničenja podržava teritorijalni integritet Kosova" i da je uverena da je geografska karta zapadnog Balkana dovršena.

Posle susreta sa ministrom inostranih poslova Kosova Enverom Hodžajem u Berlinu, Vestervele je rekao da sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu ulaska u Evropsku uniju, ali da bi to bilo ostvareno nužno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da se "poštuju dobrosusedski odnosi, da se granice ne dovode u pitanje i da se poštuje teritorijalni integritet".

Vestervele i Hodžaj su potpisali note kojima se određuje da oko 40 ugovora koje je sa Nemačkom potpisala bivša SFRJ, važe i za odnose Nemačke i Kosova a između ostalih to su i ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti inostranih investicija.

Šef nemačke diplomatije rekao je da je "nužno da Priština i Beograd pragmatično nastave započete pregovore u interesu svojih građana" i dodao da je to za obe zemlje "pretpostavka koja važi na putu ka Evropskoj uniji".

Vestervele očekuje od Kosova nastavak reformi pre svega u oblasti pravosuđa, suzbijanja korupcije, manjinskih prava i konsolidacije budžeta. Vestervele je čestitao Hodžaju što je Andora kao 76. država priznala Kosovo.

Preporuku Evropske komisije da Hrvatska uđe u EU u julu 2013. godine, Vestervele je nazvao dobrom vešću za Hrvatsku ali i za Evropu. "Evropa drži reč ako same države Zapadnog Balkana ulažu napore i urade domaće zadatke", rekao je Vestervele.

Kosovski ministar inostranih poslova je zahvalio Nemačkoj na dosadašnjoj podršci nezavisnom Kosovu i izrazio zadovoljstvo što je potpisana nota kojom se omogućava da i između Nemačke i Kosova važe značajni ugovori koji su svojedobno potpisali Nemačka i SFR Jugoslavija. Dijalog sa Beogradom nazvao je jednom od centralnih tema za dalji politički razvoj i dodao da vlada Kosova "čini intenzivne napore da se odnosi sa Beogradom normalizuju". Kada je o pregovorima reč, za Prištinu je, kako je rekao Hodžaj, "od ključnog značaja da se postignu rešenja koja će se povoljno odraziti na život građana".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.