VELIKI POLITIČKI OBRT: Srbija nailazi na sve veće odobravanje SAD Srbija postupala pametno

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2023, 20:42

VELIKI POLITIČKI OBRT: Srbija nailazi na sve veće odobravanje SAD "Srbija postupala pametno"

SAD nisu smatrale Srbiju odgovornom za nepoštovanje sankcija Evropske unije protiv Rusije.

Američki ekspert za Zapadni Balkan i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, Danijel Server izjavio je danas da je Srbija postupala pametno u diplomatskim i lobističkim kanalima i da sada, kako je ocenio, nailazi na veće odobravanje SAD nego u prošlosti.

Ukazao je na to da je tzv Kosovo je nekoliko puta reklo "ne" Vašingtonu jer, kako je rekao, ono što je vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Prištini tražila, SAD nisu procenile kao svoj interes.

- Koliko ja znam, SAD nisu smatrale Srbiju odgovornom za nepoštovanje sankcija Evropske unije protiv Rusije ili za pružanje više od nominalne podrške Ukrajini. Izgleda da su se Amerikanci prevarili. Naravno, možda postoji nešto što ja ne znam, ali nema dobrog razloga da se setim da SAD hvale politiku Srbije prema Ukrajini - rekao je profesor.

On je istakao da je "meki" pristup SAD i stavovi američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila trebalo da doprinesu da se "Srbija odvoji od Rusije", ali je ocenio da ta strategija uspeva, prenosi prištinska Gazeta.

- To ne funkcioniše jer nema naznaka raskida sa Rusijom ili prozapadnijeg pravca Srbije. Srbija sedi na dve stolice: Kina i Rusija, a ne SAD i EU - rekao je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.