VEĆ VIĐENO! PRIŠTINA MANIPULATIVNO O SANKCIJAMA EU: Bilo kakva mera bila bi nepravedna i varvarska

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 22:57

VEĆ VIĐENO! PRIŠTINA MANIPULATIVNO O SANKCIJAMA EU: "Bilo kakva mera bila bi nepravedna i varvarska"

Priština reagovala na navode o sankcijama EU.

Iz Vlade tzv. Kosova saopšteno je da nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje da je Evropska unija preduzela sankcije protiv Prištine zbog zaoštravanja situacije na severu, uz ocenu da bi bilo kakva mera protiv Kosova bila nepravedna i varvarska, prenosi Radio slobodna Evropa.

- I dalje verujemo da bi bilo kakva mera protiv Kosova bila nepravedna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i varvarska - rekao je za RSE portparol vlade Perparim Krieziu.

Dodao je da je "teško opravdati da Evropska unija može da preduzima negativne mere prema Kosovu".

- Evropska unija u svom najnovijem izveštaju, opisuje Kosovo u najpozitivnijem svetlu ikada, kako u borbi protiv kriminala i korupcije, u demokratizaciji, u ekonomskom razvoju, tako i u unapređenju pravnog okvira u skladu sa pravnim tekovinama EU - rekao je Krieziu.

Diplomatski izvori rekli su za Radio Slobodna Evropa juče da je Evropska unija pripremila inicijalne mere, poput sankcija Kosovu zbog zanemarivanja zahteva za hitnim koracima Vlade Kosova za smanjenje tenzija na severu, dok je danas portparol Evropske unije Peter Stano rekao da EU ne isključuje mogućnost da se Kosovo suoči sa drugim merama, ukoliko kosovska Vlada ne ispuni međunarodne zahteve.

- Postoji niz mera, odnosno predlozi za niz mera. Neki od njih su već odmah stupili na snagu. O nekima od njih se još razgovara i zemlje članice će ih postepeno sprovoditi, ukoliko ne dođe do promene u pristupu kosovskih vlasti. Spektar je relativno širok - rekao je Stano na konferenciji za novinare.

EU i SAD su Kurtiju postavile tri zahteva: smirivanje situacije na severu, održavanje novih izbora u četiri opštine na severu i povratak dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Kurti je izneo plan od pet tačaka.

- Kosovo i njegove institucije, sve što traže i čemu teže je poštovanje Ustava i vladavine prava. To su vrednosti Evropske unije. Evropska unija ima specijalnu misiju na Kosovu za vladavinu prava, koja se zove Euleks - dodao je Krieziu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.