Uzalud fondovi EU: Neiskorišćeni milioni za pruge, vozove, zbrinjavanje otpada…

Izvor: B92, 15.Okt.2023, 08:54

Uzalud fondovi EU: Neiskorišćeni milioni za pruge, vozove, zbrinjavanje otpada…

U poslednjoj godini u kojoj Hrvatska može da iskoristi novac iz prošle perspektive EU ministarstva su ubrzala s njegovim trošenjem, piše Večernji list.

No, prilika za finansiranje nekih velikih projekata iz proračuna do 2020. godine zauvek je izgubljena pa će se oni fazirati i u fazama finansirati novcem iz nove perspektive.

S druge strane, trošenje novca iz novih instrumenata, pre svega iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, značajno je podbacilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok ono iz novog sedmogodišnjeg proračuna, onog do 2027. godine, praktički nije ni krenulo.

Vidljivo je to iz predloga rebalansa ovogodišnjeg državnog budžeta koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, a kojim je plan o trošenju gotovo 2,3 milijarde evra iz EU fondova morao biti blago korigovan, za nešto više od 28 miliona evra. Prihodi iz ostalih programa EU smanjeni su za 63 miliona, a oni iz instrumenata EU nove generacije za čak 308 miliona evra ili 26 posto.

Gde je tačno "zapelo" vidljivo je iz Analitičkog prikaza izmena i dopuna projekata planiranih unutar budžetskih aktivnosti koje se finansiraju iz sredstava EU, što je formalni naziv tablice koju je uz predlog rebalansa priredio ministar finansija Marko Primorac, nastavljajući tako dobar običaj koji je uveo odmah po dolasku na ministarsku dužnost.

U toj su tablici pobrojani svi projekti koje su pojedina ministarstva planirala tiokom ove godine, kao i sve korekcije projekata za koje se pokazalo da ih je nemoguće završiti u planiranom roku, kao i onih realizacija kojih je išla brže od plana pa im je novim rebalansom pridodato još novca.

Kad je reč o projektima koje je trebalo finansirati iz za Hrvatsku najznačajnijeg Operativnog programa konkurentnosti i kohezije (OPKK) u prošlom finansijskom periodu, u oči upadaju prazne kućice u koje je trebalo uneti korigiovani novi plan trošenja, a kojima Vlada priznaje definitivni neuspeh.

Kao što se i očekivalo, tu su neki veliki projekti iz resora prometa i veza, poput izgradnje agregacijske mreže za Internet nove generacije za krajeve u kojima za to nema komercijalnog interesa, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.