Uvreda i kleveta više neće biti krivična dela

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jul.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvreda i kleveta više neće biti krivična dela

Uvreda, kleveta, kao i zloupotreba službenog položaja uskoro bi trebalo da budu brisani iz Krivičnog zakonika Srbije (KZS), koji će pak uvesti niz novih krivičnih dela koja srpsko zakonodavstvo treba da usklade sa zakonima Evropske unije.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da izmene KZS-a, koje se očekuju početkom jeseni, predviđaju dekriminalizaciju uvrede i klevete, pored ostalog i kako bi mediji bili rasterećeni strogih kazni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koje ugrožavaju njihov opstanak.

“Brisanje uvrede i klevete je izuzetno važno za novinare i medije koji često izloženi tužbama”, naveo je Homen i napomenuo da bi oni koji žele da dokazuju da su oklevetani i uvređeni i da zbog toga trpe štetu, to i dalje moći u parničnom postupku odštetnim zahtevima.

Kleveta je jedno od retkih krivičnih dela kod kojih je teret dokazivanja na tuženom, koji tokom postupka treba da dokaže da nije oklevetao tužioca.

Sadašnjim rešenjima za klevetu je predviđena novčana kazna koju osuđeni plaća u korist budžeta, pošto je pre par godina ukinuta zatvorska kazna.

Radna grupa za izmene KZS-a predvidela je, takođe, i brisanje krivičnog dela zloupotreba sluzbenog položaja, kao relikt drugačijeg društveno ekonomskog uređenja, dodao je državni sekretar.

Homen je ukazao da će umesto toga biti propisana druga krivična dela koja će biti prilagođena aktivnostima u privredi kojima se namerno urušavaju poslovanje preduzeća i privredni ambijent.

Homen je napomenuo da se uvodi i krivično delo zbog organizovanja i podsticanja ljudi da traže azil.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.