Uvozna roba: cene paprene - kvalitet upitan (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2021, 11:13

Uvozna roba: cene paprene - kvalitet upitan (AUDIO)

Članice Evropske unije iz istočne Evrope već su dokazale da je ista roba koja se nudi kod njih nižeg kvaliteta u odnosu na tržišta starijih članica Unije.

Te zemlje su se izborile za izmene propisa kojima će se obezebediti ravnopravnost svih potrošača na celoj teritoriji Unije. To se, međutim, neće odnositi i na Srbiju, iako postoje sumnje da i na naše tržište dolazi manje kvalitetna roba od one >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja se plasira u zemljama Evropske unije.

"Nacionalna organizacija potrošača Srbije već godinama dobija pritužbe građana na neke uvozne proizvode i u pogledu kvaliteta, ali i pogledu cena. Naime, cene su iste a nekada i više što je zaista neopravdano" kaže za RNS pravna savetnica iz te Organizacije Nikica Jovanović.

"Na cene ne možemo da utičemo ali se podrazumeva da smo kao potrošači svi jednaki a ovo jeste diskriminacija potrošača što se u EU tretira kao nepoštena poslovna praksa", dodala je sagovornica.

Ona dodaje da u Srbiji ipak još nisu urađena istraživanja o tome da li potrošači kupuju uvoznu robu slabijeg kvaliteta od iste takve u prodavnicama u Evropskoj uniji.

Nikica Jovanović napominje da je borba za ravnopravnost potrošača i u okviru Evropske unije dugo trajala.

Naglašava da se ovaj propis ne odnosi na Srbiju, te da je neophodno da se i kod nas uradi adekvatno istraživanje, kako bi se jasno utvrdilo kako smo u tom pogledu pozicionoirani.

Prema njenim rečima, sem pritužbi na kvalitet proizvoda, potrošači u Srbiji neretko imaju problem i sa servisiranjem tehničke robe, a pre svega sa telefonima, tabletima, laptopovima, veš mašinama, šporetima i frižiderima.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije navode da postoje inicijative u Evropskoj uniji da se proizvođači obavežu da obezbede delove za popravku aparata i nakon isteka garantnog roka. Smatraju da bi od toga i naši potrošači mogli da imaju korist, umesto da skupo plaćaju velike kućne aparate koje kada se pokvare mogu samo da bace.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.