Uvode se OBAVEZNI PREGLEDI za vozače

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Dec.2023, 20:09

Uvode se OBAVEZNI PREGLEDI za vozače

Zahtev Evropske unije.

Kako stoje stvari od sledeće godine, Evropska unija će menjati propise o načinu izdavanja i produžavanja vozačkih dozvola. Jedan od predloga jeste i uvođenje obaveznog lekarskog pregleda na svakih 15 godina za sve vozače.

- Pretpostavljam da su shvatili da neka vrsta zdravstvenih problema utiče na bezbednost saobraćaja, poput problema sa pritiskom, srcem, sluhom, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili vidom - rekao je za 150 minuta Milan Božović, stručnjak za bezbednost u saobraćaju.

On je istakao da se u Srbiji, na primer, dešavalo da nastane saobraćajna nezgoda u kojoj neko sleti s puta, pa je prva pomisao da je upravo vozač kriv jer je možda gledao u telefon ili nešto slično.

- Onda se pokaže da je imao srčani udar, pa je bio mrtav i pre nego što je sleteo sa puta - navodi Božović.

Ideja Odbora Evropskog parlamenta za saobraćaj i turizam jeste da obavezan lekarski pregled obuhvata pre svega vid i reflekse i da važi za sve, bez obzira na starost.

Trenutni uslovi u država EU u vezi dobijanja vozačke dozvole su takvi da se, na primer, u Francuskoj ne traži lekarski pregled, a “doživotne” dozvole postoje još i i u Nemačkoj i u Poljskoj. U Holandiji, lekarski pregled je obavezan na svakih pet godina posle 75. godine života, u Danskoj i Finskoj posle 70., a u Grčkoj, Češkoj i Španiji posle 65.

Svi vozači stariji od 50 godina moraju da imaju uredan zdravstveni karton u Italiji, a u Portugaliji već od 40. U Belgiji, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj lekarski pregledi se vrše bez obzira na godište, za vađenje, i produženje dozvole.

Božović je istakao da je ovaj predlog verovatno donet na osnovu istraživanja u EU, a da je Srbija već preuzela "niz dobrih alata" koji su dali rezultate širom sveta kada je u pitanju poboljšanje bezbednosti u saobraćaju.

- To su bili alati vezani za reviziju bezbednosti puta, zatim je to Agencija za bezbednost saobraćaja. Još nismo preuzeli metodologiju kampanja o bezbednosti saobraćaja, npr. oni imaju nekoliko ciljanih kampanja i tema godišnje - ističe Božović.

Države sa tradicijom u bezbednosti saobraćaja u EU su prevashodno skandinavske zemlje, Nemačka, Italija i Francuska, dok je van EU tu Velika Britanija, a van Evrope, Novi Zeland, navodi Božović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.