„Uvesti red u migracioni haos“

Izvor: Deutsche Welle, 18.Nov.2018, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Uvesti red u migracioni haos“

Jedan od lidera desničarske i evroskeptične Alternative za Nemačku Jerg Mojten predvodiće listu te stranke za evropske izbore. Za DW priča o najvažnijim temama i o tome da ima i stvari koje AfD ceni u Evropskoj uniji.

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) odabrala je kopredsedavajućeg te stranke Jerga Mojtena za nosioca liste na izborima za Evropski parlament iduće godine. Mojten je predvodnik nešto umerenijeg krila stranke i do sada, za razliku od brojnih drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << čelnika AfD, nije imao rasističke ispade niti relativizovao holokaust i druge zločine nacizma.

Na kongresu stranke u Magdeburgu, gde je odlučeno da Mojten bude nosilac liste, on je za DW rekao da u Evropskom parlamentu želi da ujedini snage koje imaju sličnosti sa AfD.

„Postoje nadnacionalni zadaci. Ako želimo efikasnu zaštitu granica, onda je smisleno da štitimo spoljne granice EU. Postoje nadnacionalni zadaci u oblasti životne sredine i međunarodne trgovine. Zajedničko tržište je veliko dostignuće jer je od koristi za sve uključene. Iako se o nama često piše da proklinjemo sve aspekte EU, to nije tačno. Ima tu i dostignuća“, rekao je Mojten za DW.

„Švajcarizacija“

Kao najvažniju ideju koju unosi u kampanju Mojten je istakao potrebu da se „uvede red u migracioni haos“. On je dodao da je AfD „jedina partija koja se bori za direktnu demokratiju“, za neku vrstu „švajcarizacije“. Kao treću stvar je naveo povratak izvornoj ideji AfD – kritici monetarne unije i zajedničke valute jer očekuje „recesivni razvoj“ u zoni evra kroz najviše pola godine.

Alternativa za Nemačku u anketama trenutno uživa podršku petnaestak odsto Nemaca premda kod evropskih izbora važe druga pravila. Izlaznost je tu obično znatno niža – 2014. je u Nemačkoj glasalo tek 48, a na nivou EU 43 odsto ljudi – pa je pitanje ko će bolje motivisati svoje pristalice.

AfD je prošlog meseca ušla u pokrajinske parlamente Bavarske i Hesena te je sada zastupljena u svim pokrajinama, dok je u Bundestagu najjača opoziciona stranka.

Mojten je dodao da je potrebno mnogo razgovora i poverenja da se u Evropskom parlamentu stvori jak poslanički klub „onih koje drugi često nazivaju desnim populistima“. Na pitanje kakve je uloga Stiva Benona, bivše sive eminencije Donalda Trampa koji putuje po Evropi u nameri da poveže razne stranke desnice, Mojten je rekao:

„Mi Evropljani to sasvim dobro možemo i sami. Ako on napravi fondaciju u vidu trusta mozgova, možda će nam biti interesantno da i tamo imamo kontakte. Ali u kampanji za izbore gospodine Benon sigurno neće igrati nikakvu ulogu.“

kas/nr

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.