Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2019, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđen Predlog Pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 27 o životnoj sredini

Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine je završilo Predlog Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, saopštio je danas ministar Goran Trivan i naveo da je izrada tog dokumenta preduslov za otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima o prijemu Srbije u Evropsku uniju (EU)

"Vlada Srbije trebalo bi da na današnjoj sednici ili na nekoj od narednih, usvoji taj predlog", kazao je Trivan na godišnjoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za novinare o radu njegovog ministarstva u ovoj godini i planu za narednu.

On je istakao da je Evropska komisija dala najviše ocene tom dokumentu.

Izrada Predloga je "kruna uspehe Ministarstva" jer je završena godinu dana pre roka, rekao je Trivan.

Dodao je da će, pošto ga Vlada Srbije usvoji, taj dokument, kao zvaničan, biti poslat Evropskoj komisiji, te će EU odlučiti o otvaranju Poglavlja 27 za šta je, kako je naglasio, Srbija spremna.

Istakao je da su se stručnjaci koji su radili na tom dokumentu trudili da za Srbiju obezbede što više prelaznih perioda za prilagođavanje, da bi se privredi olakšalo da dostigne tražene standarde EU.

Ministar je podsetio da je Poglavlje 27 "jedno od najzahtevnijih, najskupljih i najobimnijih" u pregovorima o prijemu Srbije u EU i naglasio da će svaki potez koji se bude utvrdio pregovorima, uticati na čitavo društvo i privredu.

Procenjenio je da bi Srbija, da bi dostigla standarde EU u zaštiti životne sredine, trebalo da u narednih nekoliko decenija u to uloži najmanje 15 milijardi evra.

Trivan je najavio i da naredne godine trabalo da bude usvojen zakon o klimatskim promenama, izmenjen Zakon o upravljanju otpadom, kao i izmenjen Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, kojim se predviđa uvođenje depozitnog sistema.

Istakao je i da je procenat zaštićenih prirodnih područja u Srbiji dostigao osam odsto, te da će se i naredne godine nastaviti sa povećanjem površina pod zaštitom.

Ministar je kazao i da je ovogodišnji budžet Minisatrstva, od 6,2 milijarde dinara, imao izvršenje od 87 odsto, što je najviši procenat u poslednjih deset godina.

Budžet Ministarstva za narednu godinu će biti veći za oko 27 odsto nego ove godine, a najviše novca, oko 4,1 milijarda, odnosno oko 50 procenata, biće izdvojeno za subvenciju reciklažnoj industriji, programe podsticaja zaštićenih prirodnih dobara, podršku Zavodu za zaštitu prirode i rad Direktorata za radijacionu i nuklearnu bezbednost Srbije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.