Usvojene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2017, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta.

Za izmene zakona, koje predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, glasalo je 132 poslanika, a protiv je 13.

Da bi stranac državljanin zemlje EU mogao da kupi zemlju mora da ima bar 10 godina prebivalište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, da ga obrađuje najmanje tri godine, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mašine i opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju.

Može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Precizirano je zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima EU u zoni od 10 kilometara od granice.

Izmene zakon stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku, a počeće da se primenjuje od 1. septembra.

Taj zakon treba da spreči potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Naime, bilo je predviđeno da 1. septembra počne primena odredbi SSP-a koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Kako je utvrđeno, izmene zakona se ne primenjuju u slučaju povraćaja imovine koja se vrši u skladu sa zakonima kojima se uređuje vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima.

Republika Srbija ima pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Pravo preče kupovine odobrava Vlada na predlog Komisije.

Komisiju obrazuju zajednički ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija.

Ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija sporazumno propisuju uslove, rok, način i postupak prava preče kupovine.

Druge zemlje su se izborile u pregovorima o pridruživanju za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u EU.

Opozicija:Nepotrebne izmene 

Poslanici opozicionih stranaka ocenili su danas da su izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu nepotrebne i da vladajuća većina pokušava da obmane javnost pričama da će sprečiti prodaju zemljišta strancima, dok je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao da je potrebno da se zakon što pre donese.

Poslanik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta ocenila je da ne bi trebalo donositi izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu zato što to nema nikakvog smisla.

Radeta je rekla da su poslanici SRS predložili da se briše član 1. ovog predloga zakona, kao i drugi članovi zakona, zato što je velika obmana da će ovim propisom izmeniti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom.

"Taj sporazum obavezuje državu Srbiju da prodaje strancima poljoprivredno zemljište. Mislimo da to ne sme da se radi.

Tvrdimo da to nije u skladu sa Ustavom Srbije i zato vam je ovaj zakon nepotreban", rekla je Radeta.

Ona je rekla da vlast obmanjuje javnost pričama da će na ovaj način sprečiti prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

"Ako iskreno želite da zaštitite našeg seljaka, da sprečite prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima onda to možete uraditi samo na način da pokrenete postupak izlaska Srbije iz SSP. To podrazumeva izlazak Srbije iz pregovora sa EU", naglasila je Radeta.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da Srpska napredna stranka daje našu zemlju strancima i da ovaj zakon pokušava to da kamuflira, a ništa ne rešava.

Radulović je rekao da poljoprivrednici u Srbiji ne traže izmenu zakona na ovakav način.

"Glavni problem poljoprivrednika je to što se 30 odsto državne zemlje u svim opštinama odlukama Vlade daje stranim investitorima. To je centralni problem naših poljoprivrednika, a takođe njihov problem je suša, navodnjavanje, to što nema zadruga...", ukazao je Radulović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je, odgovarajući na zamerke poslanika da je zakon nepotreban, naglasio da je preko potrebno da se predloženi zakon što pre donese, "da bi se popravile stvari koje nisu do kraja odrađene SSP".

Prema rečima ministra, u suprotnom bila bi izazvana velika politička šteta po Srbiju.

On je ocenio da ovo nije besmislena rasprava i da su je tražili poljoprivrednici.

"Vlada smatra, kao svoj prioritet, da na ovaj način popravimo sve što je ostalo nedorečeno iz SSP", rekao je Nedimović.

On je najavio da će za mesec do dva biti raspisan prvi poziv za IPARD sredstva koji će koristiti poljoprivredni proizvođači za svoje projekte i naveo da nakon potpisivanja SSP nema više ni redova za vizu za putovanje u zemlje EU.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović predočio je da je, po do sada važećem zakonu, bila zabranjena prodaja zemlje strancima, a ovim zakonom se to omogućava.

"Zbog SSP uvodi se mogućnost da stranci mogu da kupuju zemlju u Srbiji i pokušavate da kažete građanima da to ne radite, a upravo to radite" rekao je Obradović.

Prema njegovoj oceni, zakon ima i dodatnu namenu da ćuti o kupovini srpske zemlje od tajkuna, ličnih prijatelja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao sto su "Tenis", "Al Ravafed".

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da je Vlada Vojislava Koštunice ispregovarala SSP i ratifikovala ga u novembru 2007. godine, dok je Božidar Đelić naredne godine samo potpisao ono što je bilo ispregovarano i ratifikovano u parlamentu.

"Oni se ponašaju u stilu da nam ne dozvoljavaju ni da ispravimo sve one greške koje su napravili. Da su bili u skladu sa obećanjima koja su davali 2000. godine građanima, zemlja bi pripala onima koji je obrađuju, a ne onima koji je obrađuju u stilu MK grupe, Delte", rekao je Rističević.

Poslanik poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Đorđe Vukadinović rekao je da je protiv SSP, navodeći da se ovim izmenama zakona "baca prašina u oči" i dodao da je potrebno da se spreči ono što još može da se spreči i ako može "povrati ono što je od državnog zemljišta prethodnih godina raskrčmeno".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.