Usvojene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Izvor: RTS, 28.Avg.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta.
Za izmene zakona, koje predviđaju uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, posle žučne rasprave glasala su 132 poslanika, a protiv je bilo 13.

Da bi stranac državljanin zemlje EU mogao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kupi zemlju mora da ima bar deset godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, da je obrađuje najmanje tri godine, mora da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mašine i opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju. 
Može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini. 
Precizirana je zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima EU u zoni od deset kilometara od granice. 
Izmene zakon stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a počeće da se primenjuje od 1. septembra. 
Taj zakon treba da spreči potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.
Naime, bilo je predviđeno da 1. septembra počne primena odredaba SSP-a koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.
Kako je utvrđeno, izmene zakona se ne primenjuju u slučaju povraćaja imovine koja se vrši u skladu sa zakonima kojima se uređuje vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima.
Republika Srbija ima pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.
Pravo preče kupovine odobrava Vlada na predlog Komisije.
Komisiju obrazuju zajednički ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija.
Ministar nadležan za poslove poljoprivrede i ministar nadležan za poslove finansija sporazumno propisuju uslove, rok, način i postupak prava preče kupovine.
Druge zemlje su se izborile u pregovorima o pridruživanju za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.