Izvor: S media, 07.Feb.2013, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena rezolucija u EP: Srbiji što pre datum pregovora (VIDEO)

Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta usvojio je danas velikom većinom glasova finalne verzije rezolucija o Srbiji i Kosovu.

Predlog rezolucije o Srbiji koji je u decembru prošle godine predstavio izvestilac Jelko Kacin usvojen je sa 59 glasova za, dva protiv i dva uzdržana, nakon što je Komitet usvojio najveći broj od skoro dve stotine predloženih amandmana.

U predlogu rezolucije se Srbiji daje snažna podrška u procesu evropskih integracja, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a Evropski savet se poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, pod uslovom da se reforme i dijalog sa Prištinom nastave.

U usvojenom dokumentu se sem toga poziva na hitno rešavanje problema lažnih azilanata, kao i na ukidanje člana Krivičnog zakona koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja.

"S S P sa Kosovom ne bi prejudicirao status"

U predlogu rezolucije o Kosovu, koji je takođe usvojen velikom većinom, podržava se stav Evropske komisije da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne bi prejudiciralo status Kosova. Istovremeno, u predlogu se naglašava da podela Kosova ne dolazi u obzir, a pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju se da to učine.

Parlament će na plenarnom zasedanju u martu usvojiti ove rezolucije. Rezolucije EP, mada imaju izvesnu političku težinu, nisu obavezujuće ni za Evropski savet ni za Komisiju.

Konačno usvajanje rezolucija o Srbiji i Kosovu očekuje se na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta 14. marta u Strazburu.

Rezolucije EP, mada imaju izvesnu političku težinu, nisu obavezujuće ni za Evropski savet ni za Komisiju.

(Tanjug)

Foto: guliver/thinkstock
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.