Usvojen Ugovor o zajmu od UAE za budžetsku podršku

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2016, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Ugovor o zajmu od UAE za budžetsku podršku

Skupština Srbije usvojila je danas Ugovor o zajmu Srbije od oko milijardu dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku.

Ugovorom je predviđeno da Vlada Srbije od tog Fonda uzme pozajamicu u vrednosti 3.367.000.000 UAE dirhama (oko milijardu dolara) i da je povlači u pet rata u vrednosti do približno 200 miliona dolara, u razmacima od najmanje šest meseci.

Kamatna stopa na pozajmicu iznosi 2,25 odsto.

Cilj zajma, kako je navedeno u predloženom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ugovoru, je podrška privrednom razvoju Srbije putem smanjivanja troškova finansiranja, unapređenja ekonomske situacije u zemlji i doprinosa ostvarivanju planiranog razvoja.

U obrazloženju novog zaduživanja Vlada Srbije je navela da je Zakonom o budžetu za 2016. godinu predviđeno direktno zaduživanje Srbije u iznosu od dve milijarde dolara kod Vlade Emirata Abu Dabi.

Skupština je danas usvojila i Apeks zajma Evropske investicione banke koji je namenjen za podršku komercijalnim bankama da finansiraju po povoljnijim uslovima razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Poslanici su usvojili i kredit od Svetske banke u iznosu 69 miliona evra koji se odnosi na unapređenje javne uprave sa 0,71 odsto kamate i grejs periodom od pet godina i 12 godina otplate preko toga.

Potvrđen je i zajam od Saveta Evrope od 17 miliona evra za finansiranje zatvora u Kragujevcu da bi se ispunili evropski standardi u kvalitetu popravnih institucija.

Potvrđen je i kredit od osam miliona evra od Saveta Evrope za otklanjanje posledica zemljotresa od pre šest godina u Kraljevu, odnosno za sređivanje naselja socijalno ugroženih kategorija.

Devenport nije predstavio izveštaj zbog protivljenja radikala

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport još nije uspeo da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije koja je počela jutros u 8.30, jer su se poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) žalili na kršenje poslovnika i tražili da izveštaj bude na srpskom jeziku.

Predsednica tog odbora Marinka Tepić odredila je pauzu kako bi poslanici mogli da učestvuju na glasanju o više finansijskih sporazuma u okviru redovne sednice parlamenta.

Ona je rekla da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije još nije u službenoj upotrebi da bi bio na srpskom jeziku.

Poslanik SRS Nemanja Šarović na početku rada sednice odbora žalio se na nepostojanje materijala za rad, odnosno na to što poslanici nisu dobili izveštaj Evropske komisije na srpskom jeziku.

"Ne može niko usmeno predstavljati izveštaj. Morate nam obezbediti izveštaj na srpskom jeziku. Devenport nema pravo da učestvuje u radu ovog odbora, ali može da bude pozvan da učestvuje u radu posebne sednice Narodne skupštine", rekao je Šarović.

On je takođe rekao da Devenportu "nije mesto za stolom" za kojim sedi predsedavajući odbora i da kao gost može da sedi na galeriji ili na nekom drugom mestu.

Šarović je dodao da je predsednica odbora dužna da primeni mere koje bi otklonile povrede poslovnika pre nego što se nastavi sednica i da on "neće odustati".

Poslanica SRS Nataša Jovanović rekla je da na sednicu odbora mogu da budu pozvani kao gosti naučnici i stručnjaci, a da je Devenport "običan činovnik Evropske unije koja je u raspadu i koja želi zlo srpskom narodu".

Jovanović je pozvala Devenporta da napusti mesto predsedavajućeg, a predsednicu odbora da prekine sednicu.

Poslanik Dveri Boško Obradović je izjavio da Devenport, kao zvaničnik Evroske unije iz Velike Britanije, nije kompetentan da bude na sednici odbora i da bi eventualno mogao da podnese izveštaj o Bregzitu.

Obradović je dobacivao da sednicu treba odložiti do ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Sednicu odbora obeležilo je stalno dobacivanje poslanika i prekidanje govornika, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković oko 10.00 časova došla je u salu gde se odvijalo zasedanje kako bi pozvala poslanike da dođu u veliku salu na glasanje.

Očekuje se da sednica odbora bude nastavljena nakon što se u velikoj sali obavi glasanje.

DJB i Dveri: Vladajuća većina bahata i nasilna prema opoziciji

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da je opozicija napustila sednicu jer je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prekršila Poslovnik o radu parlamenta i nije dozvolila opozciji da postavi pitanja, "čime je nastavljeno nasilje nad opozicijom".

"Ovo je nastavak nasilja u skupštini i primene različitih aršina, jedna pravila važe za vladajuću većinu, a potpuno druga za opoziciju. To nećemo tolerisati", rekao je Radulović novinarima u Skupštini.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da se nastavlja bahato i drsko vođenje sednice Skupštine i da je kompletna opozicija zbog toga bez obzira na ideološke i druge razlike složno napustila sednicu.

"To je važna poruka da neće moći da se na ovako bahat način vodi skupština. Moraju da shvate da imaju ozbiljnu opoziciju koja ima pravo da postavlja pitanja utorkom i četvrtkom i pravo koje nam Poslovnik daje nam ne može uskratiti", rekao je Obradović.

Kako je istakao, "ako Maja Gojković misli da može da se ponaša kao gospodar Skupštine neće moći, ona je samo prva među jednakima i njena je obaveza da se stara o primeni Poslovnika i u skladu sa Poslovnikom, a ne voljom većine i Aleksandra Vučića".

Prema njegovim rečima, važno je da je danas opozicija pokazala jedistven nastup.

On je izrazio nadu da će opozicija i ubuće nastupati zajedno kada su ugrožena elementarna prava u Skupštini, na nastupajućim predsedničkim izborima i svakom drugom mestu gde se ugrožava demokratski poredak.

Salu su na petku rada napustili poslanici Dveri i DJB, kao i SRS, DS, LSV i SDS, ali oni nisu prisustvovali konferenciji za novinare. Prema navodima poslanika Dveri i DJB salu nije napustio LDP.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Davenporta sprečavaju da predstavi izveštaj u Skupštini Srbije

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Nov.2016

BEOGRAD - Na sednici Odbora za Evropske integracije u Skupštini Srbije na kojoj je trebalo da bude predstavljen izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije nastavljeno je reklamiranje povreda poslovnika zahtevima da se sednica prekine...Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Michael Davenport je...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.